Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Landsbygdsfokus när C-kandidater frågades ut

Landsbygdsfrågan genomsyrade utfrågningen av Centerpartiets partiledarkandidater – det första stoppet av fyra i kampanjracet för trion som alla vill ta över efter Annie Lööf.
Politik • Publicerad 12 november 2022
Centerpartiets nya partiledarkandidater, Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok frågades ut under lördagen på Stenungsbaden i Stenungsund.
Centerpartiets nya partiledarkandidater, Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok frågades ut under lördagen på Stenungsbaden i Stenungsund.Foto: Adam Ihse/TT

På spahotellet Stenungsbaden i Stenungsund samlades omkring 120 västsvenska centerpartister på lördagen. Där hölls den första av fyra utfrågningar av Centerpartiets nya partiledarkandidater.

Innan det drar i gång beskrivs trion som ganska olika personer. Men väl på scen håller Muharrem Demirok, Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström med varandra om mycket.

Annons

I riksdagsvalet backade Centerpartiet kraftigt, framför allt på landsbygden. På riksnivå tappade partiet nästan två procentenheter, och landade på 6,7 procent.

"Känsla av vanmakt"

Elisabeth Thand Ringqvist, född och uppvuxen i Jämtland men numera deltidsboende i Stockholm, beskriver sig som "både stad och land i ett" – vilket hon lyfter fram som något Centerpartiet behöver nu.

– På landsbygden försvinner det offentliga längre och längre bort. Man vet inte om det kommer en ambulans eller räddningstjänst och när det offentliga väl kommer ska det detaljstyras. Dessutom har de flesta av de kommunerna den högsta kommunalskatten i Sverige. Det är klart att man blir förbannad, säger hon.

– Vi behöver få ordning på den här känslan av vanmakt, både på landsbygden och i staden.

"Självbilden ruckades"

Även Säfflebon Daniel Bäckström – i dag landsbygdspolitisk talesperson för partiet – betonar att hela Sverige ska speglas, såväl i sakpolitiken som bland förtroendevalda.

– Jag tror att det är jätteviktigt vilken kultur som ska prägla vårt parti framåt, det är viktigt att ledarskapet är decentraliserat så att det inte är några få personer som tar de strategiska besluten, säger han.

Muharrem Demirok – född och uppvuxen i Vårby gård i Huddinge utanför Stockholm men i dag Linköpingsbo, är mera av stadsbon i sammanhanget. Men även han återkommer flera gånger till landsbygdens utmaningar. Han berättar att valresultatet är anledningen till att han bestämde sig för att ställa upp som partiledarkandidat.

– Hela vår självbild ruckades. Där någonstans kände jag att en sådan här valförlust ska vi aldrig mer uppleva som parti. Det kändes så otroligt orättvist för de som jobbat så hårt i över ett års tid, säger han.

"Väldigt stor skillnad"

Runt bordet på scenen, dukat med blommiga tekoppar och rödrutig duk, handlar mycket om att peka ut de stora problemen i samhället.

De tre partiledarkandidaterna lyfter fram ungefär samma frågor: klyftan mellan stad och land, det ekonomiska läget, skolan, trygghet i samhället och klimatet.

Annons

– Det är väldigt stor skillnad innan och efter valet. Nu ser vi vad Tidöavtalet för med sig, vi ser att Socialdemokraterna flyttar ännu längre vänsterut. Nu ser vi att potentialen finns i mitten på ett sätt som jag aldrig har sett den förut, säger Thand Ringqvist.

Vem av de tre kandidaterna som väljs till nuvarande partiledaren Annie Lööfs efterträdare bestäms på en extrastämma i Helsingborg i februari.

Fakta: Så väljs Centerpartiets nya ledare

Den 7 november presenterade Centerpartiets valberedning tre partiledarkandidater: Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok. Innan dess hade alla medlemmar fått skicka in nomineringar.

Under november och början av december ska kandidaterna delta i utfrågningar i Stenungsund, Piteå, Alvesta och Stockholm samt i varsin poddintervju. Valberedningen presenterar sedan sitt förslag på ny ordförande.

På en extrastämma i Helsingborg den 2 februari 2023 röstar utvalda ombud om Centerpartiets nya ordförande.

Annie Lööf sitter kvar som partiledare tills dess att partiet valt en efterträdare.

Källa: Centerpartiet

Fakta: Så väljs Centerpartiets nya ledare

Elisabeth Thand Ringqvist, född 1972 i Sunne i Jämtland. Valdes in i riksdagen i samband med årets val och är där vice ordförande näringsutskottet samt andra vice gruppledare. Hon har tidigare varit politisk sakkunnig åt dåvarande partiledaren Maud Olofsson, chef för Centerpartiets riksdagskansli och vd på Företagarna.

Muharrem Demirok, född 1976 i Huddinge i Stockholms län. Valdes även han in i riksdagen i samband med årets val. Innan dess var han kommunalråd i Linköpings kommun.

Daniel Bäckström, född 1975 i Säffle i Värmland, där han också inledde sin politiska karriär i kommunfullmäktige 1998. Riksdagsledamot sedan 2014 och i dag gruppledare för C i riksdagen samt landsbygdspolitisk talesperson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons