Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läkemedelsverket i ny kampanj mot "boffning"

Samhälle • Publicerad 9 september 2023
Ungdomar inhalerar gasen från bland annat torrschampo för att bli höga. Arkivbild.
Ungdomar inhalerar gasen från bland annat torrschampo för att bli höga. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läkemedelsverket får i uppdrag att genomföra en särskild informationsinsats till unga gällande riskerna av att "boffa" – att andas in drivgaser. Det sker efter att en 14-årig flicka i våras dog efter att boffat torrschampo på en skoltoalett i Luleå.

Informationsinsatsen ska rikta sig till unga och genomförs på uppdrag av regeringen. Anledningen är att många unga ägnar sig åt så kallad boffning – trots att det i värsta fall kan leda till döden.

"Att andas in drivgas kan vara mycket farligt och i vissa fall leda till akut hjärtstopp. Samtidigt är produkterna där drivgasen finns lätta att få tag i. Därför är det så oerhört viktigt att nå ut med information om riskerna, det kan rädda liv", säger socialminister Jakob Forssmed (KD) enligt ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons