1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronavirus: Läkare på Oslosjukhus smittad

En läkare vid ögonavdelningen på Oslos universitetssjukhus Ullevål har smittats av det nya coronaviruset, uppger Aftenposten.
Och i Danmark misstänks en dansk coronasmittad haft symptom i nio dagar innan han tog kontakt med vården.
En sjuksköterska vid ett isolationsrum vid sjukhuset Ullevål dit coronapatienter ska föras. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/AP/TT

I Norge växer oron, då läkaren vid Ullevål i Oslo har träffat 100 patienter och anställda. Många patienter på ögonavdelningen är äldre, en grupp som hittills har drabbats hårdare av sjukdomen än yngre.

– Vi tar den här situationen på stort allvar, säger sjukhuschefen Bjørn Atle Bjørnbeth vid en presskonferens.

Läkaren ska ha kommit tillbaka från en resa i Italien förra helgen, och hann arbeta på måndagen och tisdagen. På tisdagen fick den anställda lätta symtom. Personen frågade då om det var nödvändigt att testa sig för det nya coronaviruset, men fick nej till svar.

– Vederbörande fick beskedet då om att det inte var nödvändigt. Det kan bero på att vederbörande hade väldigt lindriga symtom, säger den medicinska chefen Hildre Myhren till VG.

Informationsnummer nedringt

Sjukhuset har inte bekräftat att det rör sig om en läkare, utan säger bara att det handlar om en anställd på ögonavdelningen som har haft patientkontakt.

Enligt Aftenposten har fyra av den smittades kollegor fått problem med luftvägarna, och testas nu för viruset. Läkaren ska dock ha varit noggrann med att använda munskydd i kontakt med patienterna.

Sjukhuset har öppnat flera informationsnummer dit oroliga kan ringa, men intresset har varit så pass stort att många har mötts av upptagetton och i stället ringt den akuta sjukvårdsrådgivningen. Det har gjort att sjukhuset bett patienter på ögonmottagningen att inte ringa dit.

Danskt fall bekymmersamt

Även i Danmark bekymrar ett bekräftat coronafall. Det rör sig om en man som kom hem från en Italienresa i mitten av februari och några dagar senare blev sjuk. Först nio dagar senare tog han kontakt med läkare.

– Sett ur ett smittmässigt perspektiv är det olyckligt att personen har gått runt så länge ute i samhället, om man får uttrycka sig så, och smitta, säger Allan Randrup Thomsen, professor vid Köpenhamns universitet till Reuters.

I Sydkorea är det fortsatt fler nya fall än i Kina, där utbrottet började i slutet av förra året och hittills smittat nästan 80 000 människor. I Sydkorea rapporteras 594 fall, vilket gör att totalt 2 931 bekräftats ha insjuknat av viruset. På Kinas fastland har 427 nya fall bekräftats, och bara fyra stycken är utanför den värst drabbade Hubeiprovinsen. Ytterligare 47 personer har avlidit i sjukdomen i Kina, vilket gör att dödstalet i landet nu är uppe i 2 835.

Möte ställs in

Från USA kommer oroande tecken på att sjukdomen kan spridas i samhället där. Totalt har bara omkring 60 fall bekräftats i landet, varav de flesta är personer som hämtats från det smittdrabbade kryssningsfartyget i Japan.

Ett andra fall i Kalifornien har bekräftats, där personen varken rest utomlands eller så vitt man vet haft nära kontakt med andra smittade. Det samma gäller granndelstaten Oregons första fall, som bekräftades på fredagen, där smittokällan är okänd.

Enligt källor till nyhetsbyråerna Reuters och AFP så ställer USA in det planerade Asean-mötet i Las Vegas i mitten av mars. Ledarna för de sydostasiatiska länderna i samarbetsorganisationen var inbjudna av USA:s president Donald Trump till ökenstaden den 14 mars.

Gustav Sjöholm/TT

Läs mer

Ronneby

Satsning på populär vandringsled

Länsstyrelsen ger klartecken för grillplats med övernattning

Coronavirus

Corona: Äldrevården jobbade med fel skyddsvisir

Nu anmäler kommunen leverantören till Arbetsmiljöverket

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Nyheter

Trafik: Så ska buskörningen i orten stoppas

Polisens nya grepp ska öka tryggheten

Trafik

Trafik: Förseningar i tågtrafiken - påverkar hela Blekinge

Signalfel mellan Ronneby och Karlskrona

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje