Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lågt betyg för vanligt kaffe i hållbarhetsguide

Kaffedrickaren som vill vara snäll mot klimatet bör i första hand dricka ekologiskt kaffe eller snabbkaffe, och helst undvika mjölk i drycken, enligt årets version av Vegoguiden som tas fram av Världsnaturfonden (WWF).
Livsmedel • Publicerad 10 november 2022
Välj ekologiskt kaffe om du vill minska klimatavtrycket. Arkivbild.
Välj ekologiskt kaffe om du vill minska klimatavtrycket. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Syftet med guiden är att uppmuntra till medvetna val av vegetariska livsmedel. Påverkan på biologisk mångfald och klimatet, användningen av kemiska bekämpningsmedel och vatten är kriterier som ligger till grund för bedömningen.

Kaffe är ett av livsmedlen med störst avtryck på biologisk mångfald sett till svenskarnas totala kost, vilket främst beror på att artrika marker odlas upp och omvandlas till kaffeodlingar. Det är en orsak till att vanligt kaffe endast får "gult ljus" i guiden, vilket är det näst sämsta betyget.

Välj ekologiskt

Annons

"Vi svenskar älskar vårt kaffe och det ska vi fortsätta att göra. Men om vi tar vara på den stora mängden kaffesvinn och väljer ekologiskt kaffe, te och kakao kan vi minska påverkan på naturen", säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Ekologiskt kaffe får grönt ljus och klassas som "ett bra val". Även snabbkaffe hissas på grund av den lilla mängd kaffe som krävs för att göra en kopp.

Den som vill minska klimatpåverkan kan även byta ut vanlig mjölk mot växtbaserade alternativ för att minska klimatpåverkan.

Kasta inte bort

Förutom att välja ekologiska produkter kan man även göra stor skillnad genom att inte kasta dryck i onödan. Tips är bland annat att spara överblivet kaffe i termos eller att göra iskuber av det för att använda i iskaffe.

Anna Richert, senior matexpert på WWF, uppmanar även handeln, kaféer och restauranger att fokusera vikten av att välja certifierat.

"Inom företagen finns ett stort intresse för hållbarhetsarbete men det finns mycket kvar att göra för att minska påverkan på den biologiska mångfalden", säger hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons