Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lägsta bolånemarginalerna på tio år

Ekonomi • Publicerad 8 november 2022
Bankernas bolånemarginaler pressas av högre finansieringskostnader, enligt Finansinspektionen, med chefsekonomen Henrik Braconier. Arkivbild.
Bankernas bolånemarginaler pressas av högre finansieringskostnader, enligt Finansinspektionen, med chefsekonomen Henrik Braconier. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Boräntorna har höjts kraftigt under året, men bankernas marginaler på bolån fortsätter att minska, enligt beräkningar av marginalen under tredje kvartalet i år från Finansinspektionen (FI).

Just nu är marginalen på den lägsta nivån på omkring tio år.

Annons

"Vid kvartalets utgång var bruttomarginalen 0,92 procent, jämfört med 1,07 procent vid slutet av det andra kvartalet", skriver FI i ett pressmeddelande.

Enligt FI har finansieringskostnaderna för bankernas bolån – som bland annat avgörs av räntorna på bostadsobligationer och bankernas inlåning – ökat mer än vad räntorna på bolån har stigit under tredje kvartalet.

FI tillägger att effekterna av Riksbankens senaste höjning av styrräntan på 1 procentenhet gjordes i slutet av tredje kvartalet, vilket innebär att det inte fångas upp fullt ut i de beräkningar av räntor och finansieringskostnader som gjorts.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons