Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läget akut för gäddor i Östersjön

Fiske • Publicerad 12 juli 2021
Andelen stora gäddor är för liten, enligt länsstyrelsen i Stockholm. Arkivbild.
Andelen stora gäddor är för liten, enligt länsstyrelsen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är en akut situation för gäddan längs med delar av Östersjökusten enligt företrädare för länsstyrelserna i Stockholm och Östergötland, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Min bedömning är att gäddan borde vara rödlistad i skärgårdsområdena. Så akut är läget, är min bedömning, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Stockholm.

Annons

På vissa håll i ytter- och mellanskärgården har gäddan helt försvunnit, och där de finns har de minskat i storlek. Provfiskningar som gjorts mellan Östhammar i Uppland och Östergötlands gräns mot Kalmar län 2017–2020 visade att av 2 000 bokförda gäddor var endast 0,5 procent över 100 centimeter, vilket är gränsen då länsstyrelsen räknar gäddan som stor. Enligt Henrik C Andersson bör andelen stora gäddor ligga mellan fem och tio procent.

Enligt Jörgen Dahlin, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Östergötland, är huvudorsaken till gäddans situation att det storskaliga kommersiella fisket till havs rubbat balansen i Östersjön.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons