Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Låg i fyra dygn bland rasmassor med nyfödd son

Dödssiffran stiger alltjämt efter de massiva jordbävningarna i Turkiet och Syrien – men fortfarande sker mirakelräddningar.
I Hatay-provinsen överlevde en mamma och hennes nyfödde son i fyra dygn under rasmassorna.
Turkiet • Publicerad 13 februari 2023
I Hatay-provinsen i norra Turkiet överlevde en mamma och hennes nyfödde son i fyra dygn under rasmassorna. Arkivbild.
I Hatay-provinsen i norra Turkiet överlevde en mamma och hennes nyfödde son i fyra dygn under rasmassorna. Arkivbild.Foto: AP/TT

Efter att Necla Camuz den 27 januari fött en son i Hatay-provinsen i norra Turkiet beslutade sig familjen för att döpa honom till Yagiz – vilket kan översättas med "Den modige".

Tio dagar senare slog den massiva jordbävningen till i området. Femvåningshuset där den 33-åriga mamman bodde tillsammans med sin man och ytterligare en son förvandlades till en grushög, skriver BBC.

Annons

Skalvet ledde till att Necla Camuz, som då jordbävningen började satt och ammade den nyfödde Yagiz, rasade en våning ned i hyreshuset. När skakningarna slutade upptäckte hon att de låg inkilade i rasresterna bredvid en garderob. Den hade skyddat dem från att krossas av ett enormt betongblock.

Låg begravda

Till sin lättnad insåg den 33-åriga mamman att sonen andades, men trots att hon ropade på hjälp kom ingen till undsättning.

"Jag var livrädd", berättar hon för BBC – och tillägger att hon insåg att det fanns en risk för att ingen någonsin skulle hitta dem.

Under dagarna som följde lyckades Necla Camuz att amma sin son, men hade själv ingen tillgång till vare sig vatten eller mat. I desperation försökte hon att dricka sin egen bröstmjölk – men utan att lyckas.

Grävdes fram

Efter att ha tillbringat över fyra dygn under rasmassorna hörde Necla Camuz, som vid det laget befann sig i halvdvala, ljudet av hundskall och röster – och efter ett hårt arbete lyckades en grupp räddningsarbetare att gräva fram paret.

Mirakulöst nog uppvisade varken mor eller son några allvarligare skador efter de fyra dygnen under jord, och skrevs ut från sjukhus efter ett dygn.

"Om min son inte hade varit tillräckligt stark för att klara av det här, så hade inte jag heller gjort det, säger hon till BBC.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons