Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kvinnor på LKAB missnöjda – gravida stoppas

Ekonomi • Publicerad 1 november 2021
Nej, inget underjordsarbete i gruvan för gravida från och med 2023, enligt ett EU-direktiv.
Nej, inget underjordsarbete i gruvan för gravida från och med 2023, enligt ett EU-direktiv.Foto: Karin Wesslén/TT

Nu är kvinnor på gruvföretaget LKAB missnöjda. Ett EU-direktiv stoppar gravida kvinnor från gruvarbete under jord från 2023, skriver Dagens Arbete.

Men kvinnorna på LKAB tycker att företaget hanterar risker för gravida och underjordsarbete bra, utan någon inblandning från lagstiftning. Till exempel görs noggranna riskbedömningar, och arbetet anpassas utifrån dem. I många fall omplaceras gravida till arbetsuppgifter som inte innebär lika stora risker som grövre arbete under jord.

–  Här är det verkligen inget problem. LKAB är ett stort företag så det går att hitta riskfria arbetsuppgifter under graviditeter, säger Maria Berge Johansson, huvudskyddsombud och jämställdhetssamordnare på IF Metalls fackklubb Gruvtolvan till Dagens Arbete.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons