Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Talibanerna inne i Panjshir – "ser inte bra ut"

Talibanstyrkor har ryckt fram långt in i motståndsfickan Panjshirdalen, där stridande lojala med Ahmad Massoud – son till "lejonet från Panjshir" – bedriver gerillakrig mot det nya afghanska styret.
Talibanerna uppger att rörelsen har nått hela vägen in i provinshuvudstaden Bazarak.
Afghanistan • Publicerad 5 september 2021
Talibaner på Kabuls flygplats. Arkivbild.
Talibaner på Kabuls flygplats. Arkivbild.Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT

"Många har flytt från byar i området de senaste dagarna", skriver den italienska hjälporganisationen Emergency, som driver ett sjukhus i Panjshir, enligt nyhetsbyrån AFP.

Talibanerna har enligt Emergency nått fram till byn Anabah omkring 25 kilometer in i dalen, där organisationen driver en kirurgklinik.

Annons

Talibanerna uppger att rörelsen har tagit sig in i provinshuvudstaden Bazarak, och att strider utkämpas där, men uppgiften har inte gått att bekräfta.

USA-baserade Long War Journal, utgiven av tankesmedjan FDD, betonar att det råder stor osäkerhet om situationen i Panjshir, men pekar på en rad obekräftade rapporter om att talibanerna intagit fler distrikt.

"Det ser inte bra ut", skriver tidningens redaktör Bill Roggio i ett inlägg på Twitter.

Förskansade sig

I samband med talibanernas maktövertagande förskansade sig en grupp motståndsmän i Pansjhirdalen, som har en lång historia av uppror mot de styrande, både under Sovjetockupationen och under talibanernas skräckregim 1996–2001.

Gruppen leds av Ahmad Massoud, son till den legendariske rebelledaren Ahmad Shah Massoud, och har även fått understöd av den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh, som ser sig själv som Afghanistans rättmätige ledare efter president Ashrafs Ghanis dramatiska flykt utomlands.

Begränsade möjligheter

Båda sidor säger sig ha tillfogat sin motståndare stora förluster. Många bedömare tror dock att rebellerna på sikt har mycket begränsade möjligheter att stå emot talibanerna, dels då dalen i dag är helt omringad av talibankontrollerade områden, dels då talibanerna fått tillgång till mängder av nya vapen i kölvattnet av USA:s tillbakadragande och regeringsarméns kollaps.

Massoud själv skrev på Facebook i lördags att kampen fortsätter.

"Vi kommer aldrig att ge upp kampen för Gud, frihet och rättvisa", skrev motståndsledaren, utan att direkt bemöta uppgifterna om att talibanerna intagit delar av eller hela Panjshir.

Fakta: Panjshirdalen

Panjshirdalen ligger några mil nordost om Afghanistans huvudstad Kabul, i provinsen Kapisa.

Dalen har länge varit svår att erövra och ses som en symbol för motstånd. Detta sedan varken Sovjets militär på 1980-talet eller talibanerna på 1990-talet lyckats besegra motståndsrörelsen där.

I Panjshirdalen finns fem dalgångar, vilket har gjort att området även kallas "De fem lejonen".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons