Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kvinnlig valrevolution i Mexiko möts av hat

Den manliga dominansen i mexikansk politik är på väg att brytas. Rekordmånga kvinnor intar nu mäktiga poster runt om i landet – men får ofta räkna med hat och hot som deras manliga kollegor slipper.
Mexiko • Publicerad 6 juli 2021
Morena-politikern Evelyn Salgado firar vinsten i valet till guvernörsposten i den mexikanska delstaten Guerrero i början av juni.
Morena-politikern Evelyn Salgado firar vinsten i valet till guvernörsposten i den mexikanska delstaten Guerrero i början av juni.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Väljare i sex olika delstater i Mexiko röstade fram en kvinnlig guvernör i valet den 6 juni.

Det är ett historiskt resultat. Endast nio kvinnor har tidigare varit regionregeringschefer sedan kvinnor fick rösträtt 1953. Nu kommer sju av Mexikos 32 delstater och regioner samtidigt att ledas av kvinnor.

Annons

Tre av de nya guvernörerna är under 40 år.

– Det är ett viktigt framsteg att kvinnor nu flyttar fram positionerna, sade 34-åriga Indira Vizcaíno, som valts till guvernör i delstaten Colima, till tv-kanalen Milenio när hennes seger stod klar.

– Det finns mycket kvar att göra för att främja jämställdhet på alla håll ute i landet.

Omdiskuterat facit

Vizcaíno tillhör president Andrés Manuel López Obradors vänsterorienterade parti Morena. López Obrador har hyllats för att han 2018 utsåg en regering med lika många kvinnor som män.

Presidentens jämställdhetspolitiska facit är dock omdiskuterat. Han har bland annat fått kritik för att inte ha tagit mäns våld mot kvinnor på tillräckligt stort allvar, och senast för att ha ställt sig bakom Morenas ursprungliga kandidat till borgmästarposten i Guerrero, Félix Salgado, trots att denne anklagats för våldtäkt av två kvinnor.

Kvinnorättsaktivister har lyft detta som exempel på den patriarkala kultur som fortfarande genomsyrar samhället.

Årets valrörelse präglades av extremt våld. Över 90 politiker och kampanjarbetare mördades på olika håll i landet och hundratals utsattes för hot, skadegörelse, misshandel och andra former av ofredanden.

Mycket av våldet är kopplat till de drogkarteller som länge hållit delar av Mexiko i ett järngrepp.

Skottsäker väst

Men en stor del av våldet och hoten har rent kvinnofientliga motiv.

Under valrörelsen har 134 anmälningar om könsbaserat politiskt våld lämnats in till valmyndigheten INE, rapporterar tidningen El Sol de México.

Annons

Aktivisten och feministen Dana Corres, som arbetat med kommunikation för Indira Vizcaínos guvernörskampanj, berättar om en vardag av trakasserier för politiskt aktiva kvinnor. Med tanke på den allmänna säkerhetssituationen i Colima bar Indira Vizcaíno alltid skottsäker väst under offentliga kampanjmöten, enligt Dana Corres.

– Det har ändå varit en relativt fredlig valrörelse i Colima, säger hon.

– Däremot har det varit oerhört mycket hot och hat i sociala medier mot kvinnliga kandidater. Dessutom bedöms de hela tiden efter sitt utseende. Man pratar om kvinnliga kandidater som tjocka, smala, långa, korta, mörkhåriga, huruvida de sminkat sig eller inte, om de opererat sig.

– Det är sådant som manliga kandidater inte behöver förhålla sig till, säger Dana Corres.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons