Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kvinna testamenterade 300 000 till hägrar

Gråhägrarna som håller till vid Råstasjöns västra strand kan skatta sig lyckliga. En dam i Solna har nämligen testamenterat flera hundra tusen kronor som ska gå till matning av fåglarna i sjön.
Djur • Publicerad 15 april 2022
En gråhäger. Arkivbild.
En gråhäger. Arkivbild.Foto: Silas Stein/AP

Kvinnan, som blev 99 år, flyttade in i en lägenhet i närheten av Solnasjön redan 1954.

– Det var viktigt för henne att låta den få förbli en artrik fågelsjö. Att bidra till matningen av hägrarna var hennes sätt att visa sitt stöd för det. Hägrarna låg henne mycket varmt om hjärtat, säger Ingvar Pettersson, mångårig granne till den hägerälskande damen, till Mitt i.

Annons

Sedan 2006 har Solna stad utfodrat hägrarna med fina sillfiléer när isen ligger på Råstasjön. Enligt testamentet ska cirka 292 000 kronor gå till hägrarna, något som skulle räcka till sill för drygt en säsong, berättar stadsträdgårdsmästare Nils Forsberg.

– För förvaltningen är alla tillskott välkomna förstås. Jag har lyft frågan i huset och vi ska se över vilka möjligheter vi har att ta emot sådana här gåvor. Mig veterligen är det här första gången det sker i Solna, säger han till Mitt i.

Gråhägern har en lång, s-formad hals. Fågeln kan bli upp till en meter lång och vingspannet är omkring 175 centimeter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons