1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kvinna, 32: ”Fick dölja blåtiran med smink”

Sex öden. Sex historier. De kommande dagarna publicerar vi texter från några av de många tusentals som levt i en vardag som präglats av slag, sparkar och psykisk misshandel men som lyckats ta sig därifrån.
Det är viktiga påminnelser om att misshandel i nära relationer alltid är en lika brännande samhällsfråga och det är också därför BLT valt att publicera deras berättelser.
Foto: Staffan Lindbom

– Jag hade varit singel väldigt länge och började ledsna. Alla mina vänner hade partner och hade börjat skaffa barn. Jag kände mig ensam. Och då dök han upp. Vi träffades på en sommarfest hos gemensamma vänner. Jag var egentligen kanske inte så kär. Men jag blev så glad att han verkade intresserad av mig. Det tog inte många månader innan jag bodde hos honom. Han ägde ett hus på landet och jag flyttade in där. Själv hade jag inget jobb och gick mest hemma och så.

– Han drack väldigt mycket. Oftast när han drack blev han på dåligt humör och började prata om hur lite jag tillförde i vårt gemensamma hushåll. Jag hade inga egna pengar och han sa ofta att jag ”snyltade” på honom .Jag tror att första gången han fysiskt slog mig var kanske ett år efter att jag flyttat in i huset. Jag fick en blåtira den kvällen som jag fick dölja med smink när min mamma kom och hälsade på dagen efter. Då sa jag att jag ramlat i skogen då jag plockat svamp.

– Han slog mig ofta då han drack. Ibland slog även jag tillbaka. En kväll slog han mig så illa att jag hamnade på sjukhus för mina skador. Sjukhuspersonalen ringde till Kvinnojouren som kom och besökte mig på sjukhuset. Vi pratade mycket om min situation och vilka möjligheter jag hade om jag ville lämna min partner.

– För mig har Kvinnojouren varit otroligt viktig. De har suttit med som ett extra öra i många möten. Både då jag gjorde polisanmälan men också då jag besökte mitt juridiska ombud. De följde också med mig på möten hos socialen och hjälpte mig komma ihåg allt jag ville säga där.

– Min framtid hoppas jag ser bra ut. Jag är sjukskriven på grund av ångest. Vissa dagar är bra, andra går jag inte ur sängen. Jag har lämnat våldet bakom mig och det känns fantastiskt, men jag har mycket kvar att jobba med. Jag måste stärka mig själv och min mentala hälsa. Våga tro att det finns någon därute även för mig. Jag vill så gärna leva Svenssonliv. Villa, Vovve och Volvo, det är drömmen!

Kvinna, 32

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”

Så träffades vi

Läs hela serien ”Så träffades vi

Möt paren och stalltjejerna