1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kvinna, 29: ”Han spårade mig genom mobilen”

Sex öden. Sex historier. De kommande dagarna publicerar vi texter från några av de många tusentals som levt i en vardag som präglats av slag, sparkar och psykisk misshandel men som lyckats ta sig därifrån.
Det är viktiga påminnelser om att misshandel i nära relationer alltid är en lika brännande samhällsfråga och det är också därför BLT valt att publicera deras berättelser.
Foto: Staffan Lindbom

Hur började det, när märkte du att han började förändras?

– Jag träffade honom när jag låg i skilsmässa så jag var inte intresserad av hans uppvaktning ifrån början. Jag ville få lugn och ro och landa i allt det nya med mina barn i vår nya lägenhet. Han var väldigt charmerande, uppvaktade mig och såg mig på ett sätt jag inte var van vid. Till slut fastnade jag väl för allt det där, klyschigt nu när jag tänker på det. Sen gick det fort! Vi flyttade ihop alldeles för tidigt och ganska snart började han förändras. Han började kontrollera vart jag skulle, vilka jag umgicks med, ifrågasatte hur jag såg ut, varför jag gjorde mig fin för någon annan än honom. Han krympte min livsvärld liksom. Första slaget kom efter ett halvår. Då förstod jag ingenting, sen blev det grövre och grövre

Hur var det att leva med misshandeln?

– Den psykiska misshandeln, hans sätt att kontrollera mig och rädslan av att alltid göra fel var väldigt skrämmande. Han kunde dyka upp var jag än befann mig. Det visade sig senare att han hade skaffat inloggningsuppgifter till min telefon, lagt in ett spårningsprogram och kunde se var jag än befann mig. Vår relation pendlade mycket mellan varm kärlek och total kyla. Det var nog ändå det som var svårast. För jag älskade ju den där ena personen så himla mycket.

Hur var det för barnen?  Märkte barnen något av det som hände hemma?

– Barnen blev rädda och ville helst inte vara ensamma med honom. Han ignorerade dem mest och den tystnaden gjorde dem osäkra och ja, kanske rädda. De slutade ta hem kompisar men sa aldrig något till mig. Och jag valde väl att inte se det just då. Det blev för tungt att ta in det också.

Hur tog du dig ur relationen, blev det svårigheter för dig att lämna?

– Jag försökte lämna honom flera gånger men han vägrade att acceptera mitt beslut. Han fortsatte att dyka upp överallt hela tiden, det var innan jag förstod vad han gjort med min telefon. Mina däck blev uppskurna vid ett tillfälle så att jag inte kunde ta mig till jobbet, helt plötsligt stod han där och erbjöd mig skjuts Han ringde mig hela tiden, dygnet runt. Till slut fick jag polisanmäla honom men det ledde inte till någonting. Men alla omständigheter gjorde det otroligt svårt att lämna, även att det var min enda önskan.

– I dag har jag gått vidare. Jag lever ensam tillsammans med mina barn. Jag dejtar lite men såklart finns en oro för att råka ut för samma sak igen. Det är ju något som händer andra, inte mig! Jag har gått i samtal och har jobbat mig själv och min självkänsla. Jag hoppas att det kan göra mig starkare inför framtida förhållanden. Jag vet ju nu att det var han som gjorde fel, inte jag.

Kvinna, 29

Läs mer

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Ronneby

Avgjort om betalning till politiker

Överklagan avslogs efter beslutet för snart två år sedan

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken har uppdaterats

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Så träffades vi

Läs hela serien ”Så träffades vi

Möt paren och stalltjejerna