Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk åklagare spärrar av havet vid gasläckor

Kustbevakningen har spärrat av området i Östersjön runt två av Nord Stream-läckorna.
Beslutet innebär bland annat att det är förbjudet att dyka och röra sig i området med fartyg och undervattensfarkoster.
Säkerhet • Publicerad 3 oktober 2022
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 samt ekonomiska zoner och territorialvatten.
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 samt ekonomiska zoner och territorialvatten.Foto: Anders Humlebo/TT

Åklagarmyndigheten, som fattade beslutet, motiverar avspärrningen runt de två läckorna i svensk ekonomisk zon med att det ska gå att genomföra en brottsplatsundersökning.

"Utredningen fortsätter, vi är i ett intensivt skede. Vi har ett gott samarbete med ett flertal myndigheter i ärendet. Jag förstår det stora allmänintresset, men vi är i början av en förundersökning och jag kan därför inte gå in på detaljer om vilka utredningsåtgärder vi vidtar", säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Annons

Kustbevakningen uppger att Åklagarmyndighetens beslut verkställdes under måndagseftermiddagen och att avspärrningen innebär att Kustbevakningen får hindra fartyg att ta sig in i området, som motsvarar fem nautiska sjömil.

Avspärrningen innebär "förbud mot att framföra fartyg, ankra, dyka, fiska, framföra undervattensfarkost eller genomföra geofysiska karteringar", skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

– Det går inte att sätta upp avspärrningsband på havet men vi gör det tydligt för all sjöfart att här pågår en typ av arbete som behöver ske ostört just nu, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

"Svårt göra en prognos"

Kustbevakningen kan inte svara på hur länge området ska vara avspärrat.

– När man arbetar ute till havs blir allting mycket mer väderberoende än vad det blir på land. Därför blir det väldigt svårt att göra en prognos. Väderprognosen säger att det kommer bli sämre väder om några dagar och det skulle kunna förlänga processen så det är jättesvårt.

Enligt Lindholm är det väldigt ovanligt att Kustbevakningen spärrar av ett område utanför svenskt territorialvatten.

– Jag kan inte svara på om det har hänt förut men det är väldigt ovanligt. Samtidigt, i ljuset av att situationen är ovanlig så är det kanske inte konstigt att det är ovanliga åtgärder, säger han.

Säkerhetspolisen tog över utredningen från polisen i onsdags, men uppger för TT på måndagskvällen att den inte vill kommentera några åtgärder inom ramen för förundersökningen.

Stödjer Kustbevakningen

Området där rörledningarna ligger har ett djup på 70–80 meter. Kustbevakningen är på platsen tillsammans med flera fartyg från marinen. Försvarsmakten har varit på plats sedan i lördags med fartyget Belos, enligt marinen.

"Försvarsmakten stödjer Kustbevakningen med arbetet vid gasutsläppen från Nordstreams rör i svensk ekonomisk zon", skrev Försvarsmakten på Twitter vid 19-tiden i söndags.

Annons

Försvarsmakten deltar dock inte i skydd eller bevakning av det avspärrade området.

– Vi stödjer själva undersökningen. Kustbevakningen säger åt oss vad vi ska titta på och så bistår vi med materiell och kunskap, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef på marinen.

Runt läckorna har Sjöfartsverket upprättat en säkerhetszon, där fartyg och båtar uppmanas att inte segla.

– Vi har på radio bett flera fartyg att ändra kurs. Det har handlat om fritidsbåtar, och handelsfartyg, säger Mattias Lindholm.

"Allvarliga miljöskador"

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, förvånas av beslutet att spärra av området.

– Den enda möjliga juridiska grunden är om det handlar om sabotage som har orsakat allvarliga miljöskador. Sverige har inte jurisdiktion för något annat, säger han.

Mahmoudi framhåller att han inte vet med säkerhet på vilka grunder som åklagaren har fattat beslutet. Den enda andra grunden han kan tänka sig är misstankar om att en svensk medborgare har orsakat explosionerna.

Bolaget Nord Stream skriver på sin hemsida att det har för avsikt att börja bedöma skadorna på rörledningen så snart det får nödvändiga tillstånd.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna i Östersjön, både i svensk ekonomisk zon och i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zoner är inte detsamma som territorialvatten.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. Dagen därpå meddelades ytterligare läckage.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Det är oklart hur mycket gas som har läckt ut.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons