Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kuppkapten blir president i väntan på demokrati

Den blott 34-årige juntaledaren Ibrahim Traoré i Burkina Faso har formellt utsetts till interimspresident.
Burkina Faso • Publicerad 14 oktober 2022
Burkina Fasos nye president Ibrahim Traoré, här på en begravning för dödade soldater tidigare i oktober.
Burkina Fasos nye president Ibrahim Traoré, här på en begravning för dödade soldater tidigare i oktober.Foto: Issouf Sanogo/AFP/TT
Anhängare till juntaledaren Ibrahim Traoré i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.
Anhängare till juntaledaren Ibrahim Traoré i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.Foto: Kilaye Bationo/AP/TT

Traoré och en grupp unga militärer störtade den tidigare juntaledaren Paul-Henri Sandaogo Damiba i en kupp 30 september, och det bestämdes att juntaledaren skulle vara president i det fattiga och problemtyngda landet.

Detta beslut har nu formaliserats.

Annons

I ett dekret för en vecka sedan meddelade Traoré att en process skulle inledas för att utse en formell interimspresident inför framtida demokratiska val.

Processen gick snabbt.

På fredagen meddelades det i huvudstaden Ouagadougou att Traoré, den tidigare kaptenen inom armén som dessutom var helt okänd i landet, formellt utsetts till interimspresident. Därmed är han en av världens yngsta stats- och regeringschefer.

Det var Traoré, ofta klädd i röd militärbasker, som själv fattat beslutet genom ett dekret att posten som ledare för landet skulle utses i ett nationellt forum.

Det instabila läget i det västafrikanska landet Burkina Faso, granne med orosländer som Mali, Niger och Elfenbenskusten, utgör ytterligare fara för regionen.

Men makten är flyktig i Burkina Faso, vilket den förre militärledaren Sandaogo Damiba, alltid klädd i grön basker, kan vittna om. Han tog makten i januari 2022, och störtades i september. Han befinner sig i exil i Togo.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons