1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kungens bror i förhör i Jordanien

Jordaniens säkerhetsstyrkor har förhört Kung Abdullahs halvbror, den tidigare kronprinsen Hamza.
Hamza har "ombetts att avbryta aktiviteter som kan rucka Jordaniens stabilitet".
Hamza själv uppger att han sitter i husarrest.
Jordanien • Publicerad 3 april 2021
Jordaniens tidigare kronprins Hamza med sin mor drottning Noor. Arkivbild.
Jordaniens tidigare kronprins Hamza med sin mor drottning Noor. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT
Jordaniens kung Abdullah i Amman i Jordanien. Arkivbild.
Jordaniens kung Abdullah i Amman i Jordanien. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uppgifterna från Jordanien sent på lördagskvällen var oroväckande och motstridiga.

Säkerhetsstyrkorna har frihetsberövat omkring ett 20-tal uppsatta befattningshavare, medan kungens halvbror Hamza fått hembesök och har förhörts, enligt officiella uppgifter.

Gripande förnekas

Prins Hamza har ombetts att upphöra med att angripa Jordaniens säkerhet och stabilitet, rapporterar statliga nyhetsbyrån Petra. Militärchefen Yusaf Hunaiti förnekar uppgifter om att den tidigare kronprinsen har gripits.

– Det som publicerats om ett gripande av prins Hamza är inte sant. Men Hamza har ombetts att sluta med aktiviteter som kan "rucka landets stabilitet och säkerhet, säger Hunaiti enlig nyhetsbyrån AFP.

Men tidigare kronprinsen Hamza anklagar i en video landets ledare för korruption, inkompetens och trakasserier. Hamza hävdar också att han hålls i husarrest. Videon har nått mediebolaget BBC genom Hamzas advokat.

– Vi har nått en punkt där ingen kan säga eller uttrycka en åsikt om någonting utan att tryckas ned, gripas, trakasseras eller hotas, säger han bland annat.

Berövats titel

Kung Abdullah berövade 2004 sin halvbror Hamza titeln som kronprins i ett drag som bedöms ha syftat till att stärka regentens makt.

Förre kronprinsen Hamza är son till drottning Noor, medan den några år äldre kung Abdullah är son till prinsessan Muna al-Hussein i hennes äktenskap med kung Hussein.

Länder i regionen, samt USA, reagerade mycket snabbt på beskedet från de jordanska säkerhetsstyrkorna. USA:s utrikesdepartement sade att kung Abdullah "har vårt fulla stöd", vilket också Egypten, Libanon, Saudiarabien och Bahrain meddelade, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Även Gulfstaternas samarbetsråd GCC säger att det står bakom Jordanien i landets agerande för att bevara stabiliteten.

Fakta: Jordanien

Jordanien i Mellanöstern har 10,7 miljoner invånare.

Landet gränsar till Saudiarabien i söder, i väster till Israel, i norr till Syrien och i öster till Saudiarabien och Irak.

Huvudstad är Amman med 1,8 miljoner invånare (2016).

90 procent av landets befolkning är muslimer, de flesta sunniter. Jordanien är ett hashimitiskt kungadöme. Kungen anses härstamma från samma klan, Hashim, som profeten Muhammed.

Förre kungen Hussein avled 1999 och efterträddes av äldste sonen Abdullah II.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.