Kungen i Blekinge
Karlskronadelegationen reste med buss till Högavångsskolans aula i Olofström. Det var lördagen den 3 april 2004 och socialdemokraterna i Blekinge skulle välja en ny distriktsordförande efter avgående Jan Björkman.
Bland de 218 ombuden var stämningen tryckt. Länge hade det sett ut att bli en maktkamp mellan Mats Johansson och s-kvinnornas kandidat Kerstin Andersson.
Men riksdagskvinnan från Nättraby hade dagen innan ringt valberedningens ordförande Per-Ola Mattsson och dragit tillbaka sin kandidatur.
Vid en votering hade utgången, enligt flera bedömare, annars varit oviss. Men under veckan fick Kerstin Andersson flera samtal från Mats Johanssons sympatisörer. En av dem som ringde var Christer Sandström, då vice ordförande i Karlskrona arbetarekommun.
-Jag ringde för att vara ärlig mot Kerstin med mina sympatier. Jag klargjorde att jag stöttade Mats. Han var ju redan vice ordförande i distriktet och därför kändes han som det självklara valet.
Eliminerar motståndare
För Kerstin Andersson blev trycket för stort. Hotet från hemmaplan om att inte bli uppbackad vid nästa riksdagsval ledde till att hon drog tillbaka sin kandidatur. Metoden var inte oprövad.
-Mats har byggt hela sin karriär på att eliminera farliga motståndare, berättar en av dem som tröstade Kerstin Andersson under processen.
Kerstin Andersson säger i dag:
-Ja, jag var ledsen. Men mest av lättnad över att ha tagit det här beslutet. Tre dagar senare fick hon frågan om att bli arbetarekommunens ordförande i Karlskrona och därmed efterträda Mats Johansson.
Spelet bakom valet av ordförande till distriktet tystades snabbt ner. Och möjligen hade det aldrig kommit på tal igen om det inte vore för den händelse som skapade ännu större rubriker i januari samma år. Kritikerna såg ett mönster. Förre EU-parlamentarikern och riksdagsledamoten Yvonne Sandberg-Fries var nominerad till ordförandeposten i socialnämnden men begick misstaget att dels kritisera kommunens socialpolitik, dels säga att partiet lokalt var toppstyrt.
Fick utskällning
Mats Johansson ringde upp henne - och skällde.
-Jag frågade honom flera gånger om han hotade mig, men jag fick inget svar. Han sa att om jag nu dragit igång det här så fick jag "skylla mig själv", säger Yvonne Sandberg-Fries.
Riktigt vad Mats Johansson menade med att hon skulle få "skylla sig själv" vet hon fortfarande inte. De har aldrig talat ut om saken. Men någon ordförandepost blev det inte. Däremot en offentlig styrkedemonstration i tidningarna från kommunalrådets förtrogna.
Har två ansikten
Den samlade bilden av politikern Mats Johansson är långt från entydig. Snarare illustrerar den en socialdemokrat med två ansikten. Å ena sidan en arbetssam, skicklig, energisk, handlingskraftig och påläst politiker med hög moral och god hand med kommunens skattemedel. Å andra sidan en maktfullkomlig, arrogant, kontrollerande, fåfäng politiker omgiven av en stödtrupp följsamma ja-sägare.
Han ryggar inte för de stora frågor, men kan också detaljpeta i ärenden som rör enskilda medborgares bygglov eller partikamraters val av dagstidning.
-Han är en modern pamp. En pamp i jeans, säger en partikamrat.
Många kan vittna om Mats Johanssons häftiga humör. Ett antal politiska karriärer har effektivt avslutats på ovanvåningen i Röda Stugan - i det som kommunalrådet själv ibland kallar Blå Rummet, för att många av möblerna där är klädda i blått.
Den som begår misstag behöver inte vänta på att få höra det.
-Folk som gör riktiga tabbar eller av andra skäl blivit obekväma ges två alternativ: att antingen gå frivilligt eller att få sparken. Det där hänger ihop med Mats behov av att bestämma och kontrollera. Man hamnar i ett läge där han tycker sig ha tolkningsföreträde och då dras luckan undan, säger en person som själv sett exempel på hur det kan fungera.
Senast i raden av syndare är utbildningsnämndens ordförande Ingegerd Holm som vid en presskonferens den sista februari i år meddelade att hon beslutat sig för att lämna sitt uppdrag. Officiellt angavs hälsoskäl.
Ingegerd Holm behövde aldrig kallas till Blå Rummet. Mats Johansson hade i BLT redan talat om hur han såg på hennes insats i den skuldtyngda nämnden och genom ett telefonsamtal från kommunalrådet Christina Mattisson hade Holm fått klart för sig att det var tid att stiga åt sidan.
-Jag vill inte riva upp gamla sår och prata om det här, säger Ingegerd Holm.
Mäktigast i länet
Men trots att både partikamrater och tjänstemän i kommunen känt sig överkörda, tryckts ner eller förödmjukats i antingen enrum eller inför en sittande församling blir det samlade intrycket att Mats Johanssons kompromisslösa ledarstil gjort honom till Blekinges mäktigaste socialdemokrat. I Karlskrona är hans ställning inom partiet särskilt stark. Ingen i dag aktiv i politiker kan matcha honom ifråga om erfarenhet, kompetens och retorik eller mäta sig med hans förmåga att på bästa sätt tillämpa det politiska hantverket.
Oförtjänt titel
-På kommunalrådsfronten är han den klart lysande stjärnan i länet. Han är en kompetent, rak och ärlig person som successivt har stärkt sin ställning, säger Sydöstrans tidigare chefredaktör Håkan Quisth, som under flera år följde Mats Johansson både som oppositionspolitiker och som kommunalråd.
Det är således inte utan skäl statssekreterare i Stockholm ibland kallar Mats Johansson för "kejsaren av Karlskrona" och "kungen av Blekinge".
Den titeln tycker dock inte partikamraterna i länet att han förtjänar.
-Mats är en stark politiker, men någon länskung är han inte. Han är långt ifrån ensam på banan, säger Nils-Olov Olofsson, arbetarkommunens ordförande i Ronneby.
Jens Åberg, kommunalråd i Sölvesborg, är av samma uppfattning:
-Mats negativa sida är att han tycker sig ha rätt i allt. Ur mitt perspektiv är han inte större än någon annan.
Men hans betydande position i partiet kan inte överdrivas och han har själv, med uppbackning av partikamraterna i kretsen runt honom, med tiden bäddat för att stärka sin maktställning.
Sedan den då 32-årige politiske begåvningen tillträdde som oppositionsråd 1991 har hans inflytande efter hand sträckt sig också utanför kommungränsen. Sedan ett år har han det finaste uppdrag en socialdemokratisk politiker i Blekinge kan få: ordförandeposten i partidistriktet.
Samtidigt har Mats Johansson sett till att behålla greppet om Karlskrona. Han har drivit en rad publika frågor och sett till att visa sig i rätt sammanhang, exempelvis under cirkusveckorna på Trossö.
Glappet ökar
Men vikande opionionssiffror, skandalskriverier rörande både SSU och partiet, samt sjunkande aktivitet i klubbarna har också lett till ett bredare internt missnöje.
Flera av dem som BLT talat med menar att glappet mellan Mats Johansson och medlemmarna stadigt växer. Trenden har blivit tydligare med åren, trots att han i intervjuer själv förkunnat att medborgarna borde ges mera makt genom att få mer att säga till om.
-Folk tröttnar ju om de aldrig bjuds in till diskussioner om viktiga frågor. Talas det budget, talas det aldrig om innehåll - bara om vikten av att hålla budgeten i balans. Jag gissar att en 150-miljonerssatsning som Arena Rosenholm aldrig har diskuterats i partiet, säger en mångårig partimedlem. Och en attitydundersökning från i fjol visar att bara var tredje socialdemokrat i landet tycker att partiet är öppet för avvikande åsikter.
Det problemet kan bli Mats Johanssons nästa stora utmaning.
Martin Hult
martin.hult@blt.se
0455-772 27
Gunnar Svensson
gunnar.svensson@blt.se
0455-772 29