Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kuleba ber Sverige om ökat sanktionstryck

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vädjar om ytterligare sanktioner i ett telefonsamtal utrikesminister Ann Linde (S).
Ukraina • Publicerad 14 mars 2022
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild.Foto: Olivier Douliery/Pool via AP/TT
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Vi talade om hur läget är på marken. Främst då om inriktningen, hur Ryssland slår mot civila och civila mål som sjukhus, BB och bostadshus för att knäcka den ukrainska motståndsviljan. Det är otroligt grymt, sade Linde efter samtalet.

Utrikesminister Kuleba skriver själv på sociala medier om "nödvändigheten att införa nya och skarpa ekonomiska sanktioner mot Ryssland" efter samtalet med Linde.

Hindra krigsmaskin

Annons

Kuleba skriver att just sanktioner är ett sätt att hindra "den ryska krigsmaskinen att utföra ytterligare krigsbrott och dödande av ukrainare".

– Hittills ser man från Ukrainas sida att sanktionera spelar roll. Det viktiga nu är att förhandlingarna leder till något slags resultat, säger Linde som anser att både utrikesministerns och president Volodymyrs Zelenskyjs närvaro, om än digitalt, både i toppmöten och gentemot den egna befolkningen har stor betydelse.

Hon fördömer också ryska försök att byta ut legitimt styre lokalt i Ukraina, vilket är "brott mot internationell lag och demokratiska principer".

Vill bli medlem

Kuleba påpekade i sitt samtal med Stockholm hur viktigt det är att EU prioriterar att överväga ett ukrainskt medlemskap i unionen.

Linde sade att hon ser positivt på att EU-toppmötet flyttar fram frågan om ett ukrainsk medlemskap, något som EU-kommissionen nu ska utreda.

I ett tidigare inlägg under dagen skrev Ukrainas utrikesminister "till de utomlands som är rädda för att dras in i 'ett tredje världskrig'". Han säger att Ukraina bekämpar fienden på egen hand, men att Ukraina också behöver hjälp, bland annat med leveranser av vapen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons