Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kuleba om vapenhjälpen: "Slösat tid"

I Ukraina är man tacksam för vapenförsändelserna från väst, säger landets utrikesminister Dmytro Kuleba. Men han är samtidigt kritisk till att beslutsfattandet dröjde.
Ukraina • Publicerad 11 april 2022
Dmytro Kuleba efter ett möte med Natos utrikesministrar i Bryssel. Bilden togs den 7 april.
Dmytro Kuleba efter ett möte med Natos utrikesministrar i Bryssel. Bilden togs den 7 april.Foto: Evelyn Hockstein/AP/TT

Enligt Kuleba är det tydligt att Ryssland misslyckats med sin ursprungliga plan om att besegra Ukraina på några dagar.

– Nu har de en annan plan, men vi har vår, och historien får visa vems plan som segrar. Vi har våra strategier, som bygger på åtagandet och förvissningen om att vi kommer att vinna det här kriget och befria våra territorier, säger han i en intervju med amerikanska NBC.

Annons

En viktig aspekt som förändrat läget den senaste tiden är västvärldens vilja att skicka även tyngre vapen till Ukraina, framhåller Kuleba. Han anser dock att detta borde ha skett tidigare och att en del av vapnen kommit för sent.

– Om vi inte slösat tid på att diskutera offensiva och defensiva vapen, och vad Ukraina behöver och inte, så hade vi varit i en annan, starkare, position nu, säger han.

– Vi uppskattar allt ni gör, men tidsaspekten är viktig, och saker måste levereras på daglig basis för att stärka vår försvarskapacitet.

Han beskriver det som ett strategiskt misstag som fattades 2008 då Tyskland och Frankrike var motståndare till att släppa in Ukraina i försvarsalliansen Nato.

– Det är något vi betalar för nu. Det är inte Tyskland och Frankrike som betalar kostnaden, det är Ukraina. Vi vet hur vi slåss, vi är kapabla, vi har visat oss ha en av de starkaste arméerna i världen, säger Kuleba.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons