Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Putins döttrar på USA:s sanktionslista

USA riktar sanktioner mot Rysslands president Vladimir Putins två döttrar på grund av det ryska anfallskriget mot Ukraina, meddelar Vita huset.
Ekonomi • Publicerad 6 april 2022
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Även Rysslands största offentliga och privata finansinstitutioner Sberbank och Alfa Bank straffas – båda blockeras helt i USA.

Beskedet från USA kom under onsdagen, samtidigt som EU diskuterar en rad nya sanktioner mot rika ryssar.

Annons

Financial Times rapporterar om med hänvisning till utkast och där nämns bland andra Oleg Deripaska, grundare av aluminiumjätten Rusal som i sin tur äger svenska aluminiumtillverkaren Kubal i Sundsvall.

Höga chefer

Deripaska hamnade redan 2018 på USA:s sanktionslista med anledning av Rysslands annektering av Krim, men efter förändringar i ägarstrukturen och kontakter på regeringsnivå mellan Stockholm och Washington lyckades Kubal den gången klara sig undan sanktioner.

Han står sedan tidigare även på Storbritanniens sanktionslista.

Andra personer som nu kan bli aktuella för sanktioner från EU är bland annat Herman Gref, chef över Sberbank – som alltså USA nu sätter på sin lista – Alexander Shulgin, chef för e-handelsplattformen Ozon och Said Kerimov, som äger Rysslands största guldgruvbolag Polyus.

Trappar upp

De nya sanktionerna riktas mot Putins två vuxna döttrar som han fick i äktenskapet med sin förra hustru.

USA sätter också upp hustrun och dottern till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov samt medlemmar i det ryska säkerhetsrådet, däribland förra presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev och nuvarande premiärministern Michail Misjustin.

"De här personerna har berikat sig själv på bekostnad av det ryska folket. Vissa av dem är ansvariga för att ha tillgodosett det nödvändiga stödet för Putins krig mot Ukraina", skriver Vita huset i ett uttalande.

Även från EU har det talats om att hans döttrar kan bli aktuella för sanktioner.

Från Storbritannien kommer besked om upptrappade sanktioner mot ryska intressen. Det inkluderar två banker och sätter stopp för import av rysk olja och kol vid årsskiftet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons