Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kritiska röster inifrån vården samlas i ny bok

Över 400 vårdanställda i Stockholm vittnar om missförhållanden på arbetet – brister som kostat patienter livet.
Vård • Publicerad 4 april 2022
Stockholms Sjukvårdsupprop släpper en vittnesmålsbok inifrån Region Stockholm. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hösten 2019 startades Sjukvårdsuppropet i Stockholm som en reaktion på varsel och nedskärningar inom den regionala vården. Nu släpps en bok som riktar stark kritik mot de prioriteringar som gjorts inom regionen.

– De här vittnesmålen är bara toppen av ett isberg, säger Akil Awad, specialistläkare på Södersjukhuset och en av dem som startade uppropet.

Annons

Sedan uppropet startade har vittnesmålen från kollegor strömmat in, berättar han. Därför valde Sjukvårdsuppropet i Stockholm att samla alla berättelser de fått in från Stockholms sjukvårdspersonal i en bok.

Sammanlagt rör det sig om över 400 vittnesmål där anställda om underbemanningen på akutsjukhus och vårdcentraler.

“En patient lämnades utan tillsyn under natten. Det var en mycket hög belastning på akuten. På morgonen hittades personen livlös och kall på sin brits”, berättar Vittnesmål 19 i boken.

Akil Awad hoppas att boken ska bli startskottet för en stor diskussion om vården inom svensk politik.

– Vi vill att vården ska bli en valfråga på riktigt. Det är viktigt att vi tar sjukvården på allvar. Hittills tycker vi inte att makthavarna har lyssnat, säger han.

TT: Vilken förändring vill du se?

– Dels bör man satsa på att anställa fler allmänläkare. Det är viktigt för att förebygga att folk blir allvarligt sjuka längre fram. Och dels behöver vi mer sjukvårdspersonal på våra sjukhus så att vi kan öppna fler vård- och iva-platser för dem som blir riktigt sjuka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons