Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kritik mot utpekande av turkisk exiljournalist

Flera organisationer riktar kritik mot Turkiets presidents utpekande av exiljournalisten Bülent Kenes.
Om Sverige utlämnar honom äventyrar det andras säkerhet, enligt journalistorganisationen CPJ.
Turkiet • Publicerad 10 november 2022
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höll en gemensam pressträff efter mötet.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Under inga som helst omständigheter kan Sverige uppfylla Turkiets krav om att deportera den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes och fortsätta kalla sig en demokratisk nation som styrs av rättsstatens principer", skriver organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) i ett uttalande.

Det var när Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) besökte Ankara i tisdags som den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på en fråga från en svensk journalist nämnde Kenes namn. Presidenten sade att det är av största vikt att denna "terrorist" utlämnas till Turkiet.

"Fånigt, dumt"

Annons

Kenes har varit chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Zaman, som den turkiska staten slog ned på efter kuppförsöket i landet 2016. Kenes var en av dem som hängdes ut i den regeringstrogna tidningen Sabah. Han har även på senare tid fått sin adress i Sverige och bilder på sig publicerade i turkiska medier.

– Jag är kritisk och frispråkig, men bara en journalist. Det är så fånigt, så dumt, så absurt att Erdogan använde mitt namn i förhandlingarna om Sveriges Nato-medlemskap, säger Kenes i en intervju med Aftonbladet.

Kan äventyra andra

CPJ verkar för pressfrihet världen över. Organisationen skriver vidare att Sverige inte får ge efter för Erdogans utpressning och därigenom sätta en standard som kan äventyra friheten för andra turkiska exiljournalister i världen.

Organisationen Peaceful Actions Platform, som samlar flera europeiska civilsamhällesorganisationer, kommenterar att det är oacceptabelt att Kenes pekas ut bara för de artiklar han skrivit.

"Det är ett väl känt faktum att press- och yttrandefrihet bildar grunden för korrekt styre och demokrati i länder. En fri press är viktig för demokratins överlevnad".

Även svenska Journalistförbundet har fördömt Turkiets krav på att lämna ut exiljournalister.

"De journalister som jagas av Erdogan i Sverige måste skyddas av svenska myndigheter. Sverige måste sluta låtsas att de krav som Turkiet lägger fram i förhandlingarna vilar på demokratiska grunder", skrev ordförande Ulrika Hyllert nyligen på Expressen Debatt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons