Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kristersson manar till "is i magen" om Nato

Inget nytt har hörts om Turkiets ratificering av Sveriges medlemskap i Nato.
Men det finns ingen anledning till oro, anser statsminister Ulf Kristersson (M).
Nato • Publicerad 17 juli 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson skakar hand under förra veckans möte i Vilnius, med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i mitten. Arkivfoto.Foto: Henrik Montgomery/TT

En vecka efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lovat ett slutligt klartecken för Sveriges Natointräde "så fort som möjligt" finns inga besked om när det ska ske.

På sin avslutande presskonferens vid förra veckans Natomöte lät president Erdogan förstå att det kan dröja till oktober innan ratificeringen sker.

"Så fort som möjligt"

Annons

På väg in till måndagens EU-toppmöte med länderna i Latinamerika känner sig ändå inte Ulf Kristersson (M) nervös.

– Jag lämnade Natotoppmöte med en handskakning om att vi är överens om tagen och att det ska se så fort som möjligt. Men sedan förstår alla att "så fort som möjligt" inte är någon exakt tidsgräns, säger Kristersson till TT och SR Ekot i Bryssel.

– Jag känner mig helt komfortabel om att vi är överens. Jag tror inte att det är något problem på något vis men vi får ha lite is i magen nu så att begreppet "så fort som möjligt" får hinna värka ut, säger statsministern.

Inga nya åtaganden

Den färdplan mot terrorism som Sverige lovat Turkiet att ta fram ser han inte som något som först måste genomföras innan en ratificering i det turkiska parlamentet kan bli aktuell.

– Det är inga nya åtaganden över huvud taget utan nu är nästa steg som ska utföras – medan Sverige fullföljer det vi håller på med – en turkisk ratificering, säger statsministern i Bryssel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons