Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kriser på agendan när Linde träffar Lavrov

Utrikesminister Ann Linde är i Moskva, och har i dag träffat bland andra den ryske kollegan Sergej Lavrov.
Ryssland • Publicerad 19 november 2021
Veterandiplomaten Sergej Lavrov tar emot i Moskva i dag.
Veterandiplomaten Sergej Lavrov tar emot i Moskva i dag.Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/pool/AP/TT

Den svenska utrikesministern åker som nuvarande ordförande i Osse (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), där även Ryssland är medlem. Samtalen ska bland annat handla om medlemsländernas "åtaganden inom mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer".

– Jag har besökt Ukraina två gånger i år, säger Linde. Hon säger att enskilda individers vittnesmål om situationen där är en anledning till att stora ansträngningar görs för att hitta en hållbar lösning på konflikten i regionen.

Annons

Sverige gör sitt yttersta för att representera alla länder i Osse, poängterar Ann Linde.

Under inledningsanförandet sade Lavrov att mötet var en bra möjlighet att diskutera vad som hänt under året i Osse:s område, men att han även hyste förhoppningar om att hinna diskutera bilaterala relationer.

Den senaste tidens migrantkris runt Rysslands nära allierade Belarus väntas också bli ett stort ämne. Linde och andra EU-makthavare har beskrivit krisen som en "hybridattack" från Belarus.

Osse har också i veckan kritiserat Ryssland för "trakasserier" i försöken att stänga den anrika ryska människorättsorganisationen Memorial.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons