Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraschade banken har verksamhet i Sverige

Kraschen för storbanken Silicon Valley Bank skapar oro – inte bara i USA. Banken har verksamhet i Sverige, och i Storbritannien varnar finansministern att techsektorn är "i allvarlig fara".
Ekonomi • Publicerad 12 mars 2023
Ett kontor tillhörandes Silicon Valley Bank i Wellesley, i nordöstra USA.
Ett kontor tillhörandes Silicon Valley Bank i Wellesley, i nordöstra USA.Foto: Peter Morgan/AP/TT

På måndagsmorgonen väntas amerikanska Silicon Valley Bank öppna igen, under nytt namn och under kontroll av bankövervakningsmyndigheten FDIC. Mycket är dock fortsatt oklart. Medan myndigheternas insättningsgaranti gäller upp till 250 000 dollar har merparten av kunderna betydligt mer kapital än så kopplat till banken.

Osäkerheten har skapat panik inte bara bland techbolag i Kalifornien utan även bland aktörer utanför USA:s gränser.

Annons

Storbritanniens finansminister Jeremy Hunt varnar i en intervju med Sky News att den brittiska tech-sektorn är i "allvarlig fara" efter bankkraschen. Banken samarbetar med flera av landets främsta bolag, enligt Hunt.

– De flesta har nog inte ens hört talas om Silicon Valley Bank, men den råkar ta hand om flera av våra mest lovande bolags pengar, sade Hunt.

Han betonade dock att chefen för landets centralbank hade gjort det "mycket tydligt" att det inte fanns någon risk för landets banksystem som helhet.

I ett brev riktat till Hunt uppmanar 180 brittiska bolag inom techsektorn den brittiska regeringen att agera då "en förlust av kapital kan kasta tillbaka sektorn 20 år i tiden".

Sky News rapporterar också att flera brittiska storbanker som Barclays och Lloyds har kontaktats av Silicon Valley Bank med erbjudande om att förvärva den brittiska verksamheten, dock ska det handla om ett erbjudande med en tidsgräns på 24 timmar.

En av de 20 största

Silicon Valley Bank räknas som USA:s 16:e största bank och har inte bara verksamhet i USA utan även i Storbritannien, Kina, Tyskland och Danmark. Sedan en tid tillbaka har banken också ett kontor i Sverige.

I september meddelades att banken skulle öppna kontor i Stockholm och då med en hög ambitionsnivå:

– De senaste tre åren har vi lånat ut motsvarande fem miljarder kronor på nordiska marknaden och hittar vi rätt case så kommer det bli minst lika mycket till svenska bolag de kommande tre åren, sade Maria Ljungberg, som skulle leda SVB:s verksamhet i Sverige, till sajten Breakit.

Bakgrunden till kollapsen är beskedet tidigare i veckan att banken behövde över 20 miljarder kronor i nytt kapital för att klara sin balansräkning.

Detta fick i sin tur en rad investerare att i panik plocka ut över 420 miljarder kronor innan bankövervakningsmyndigheten FDIC valde att frysa bankens tillgångar.

Annons

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg ska nu USA:s centralbank Federal Reserve tillsammans med FDIC överväga att skapa en form av "nödfond" som kan bistå de utsatta företagskunderna och stävja ytterligare panik på marknaden.

Rasade kraftigt

Silicon Valley Banks aktie rasade omkring 60 procent i torsdags innan den handelsstoppades. Under fredagen rasade även kurserna för framförallt regionala banker, som till exempel First Republic med huvudkontor i San Francisco. Flera av de större aktörerna, som till exempel J P Morgan, återhämtade sig dock under fredagen på New York-börsen, vilket har tolkats som ett tecken att marknaden bedömer att detta rör sig som ett isolerat fenomen och inte en generell finanskris liknande 2008.

Bakgrund: Detta har hänt kring SVB

Silicon Valley Bank (SVB) är USA:s 16:e största bank, grundad 1983.

Med huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien, har verksamheten främst varit inriktad mot techbolag i Silicon Valley-området. Bland dessa finns till exempel startup-bolag inom hälsosektorn, riskkapitalbolag men också företag inom vinindustrin som har stor närvaro i området.

I onsdags kom dock det oväntade beskedet att SVB behövde få in 2,25 miljarder dollar för att stärka upp sin balansräkning.

Bakgrunden till problemen är att SVB investerat i så kallade långa statsobligationer. Sedan investeringarna har USA:s centralbank höjt styrräntan flera gånger och priset på obligationerna sjunkit kraftigt. Banken fick därmed sälja obligationerna med förlust och behövde då få in nytt kapital.

Efter ett kraftigt kursras på 60 procent under torsdagen handelsstoppades aktien och bankövervakningsmyndigheten Federal Deposit Insurance tog över kontrollen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons