Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kravet: 7 års fängelse för svensk terrorbomb

Två unga svenskar står inför rätta för bombdådet mot skattemyndigheten Skat i Köpenhamn i fjol. Åklagarsidan menar att det handlar om terrorism – och kräver nu att de döms till sju års fängelse.
Danmark • Publicerad 7 juli 2020
Kvällen den 6 augusti 2019 detonerade en bomb vid Skat-kontoret på Østerbro. Arkivbild.
Kvällen den 6 augusti 2019 detonerade en bomb vid Skat-kontoret på Østerbro. Arkivbild.Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson/AP/TT

Under rättegångens sista dag i Köpenhamns byrett, motsvarande tingsrätten, pläderar åklagare Andreas Christensen att svenskarna döms till fängelse samt utvisas ur Danmark. Enligt åklagaren transporterade svenskarna bomben till skattemyndigheten samt såg till att den detonerade. Men orsaken är ännu okänd.

– Motivet är oklart. Jag kan bara säga att de tilltalade utan tvivel hade en bomb med till skattemyndigheten, säger åklagaren i rätten.

Annons

Svenskarna, 23 och 24 år gamla, nekar till anklagelserna men har erkänt att de kört en utpekad vit bil från Malmö till Köpenhamn den aktuella dagen.

Det var på kvällen den 6 augusti 2019 som en bomb detonerade vid Skat-kontoret på Østerbro i den danska huvudstaden. Enligt åtalet hade svenskarna fraktat bomben över Öresundsbron från Sverige bara några timmar tidigare.

Åklagaren utesluter inte att fler var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som hittills utpekats. Ingen skadades i explosionen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons