Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krav på samtycke i EU: "Vi har fått nog"

EU-parlamentet tänker inte vika på kravet om en samtyckeslag i hela EU.
– Vi har fått nog, säger svenska ledamoten Evin Incir (S).
EU • Publicerad 12 juli 2023
EU-parlamentsledamoten Evin Incir (S). Arkivfoto.
EU-parlamentsledamoten Evin Incir (S). Arkivfoto.Foto: Fredrik Persson/TT

Tillsammans med konservativa irländskan Frances Fitzgerald är Incir ansvarig för parlamentets behandling av EU-kommissionens förslagspaket mot könsbaserat våld.

Förslaget lades fram i fjol och innehöll bland annat en samtyckeslag av svensk modell. Den har dock EU:s medlemsländer städat bort i sin hantering av förslaget, med hänvisning till att ministerrådets rättstjänst inte sett någon juridisk grund att införa den på.

Annons

Den förklaringen ger inte parlamentet mycket för.

– Kommissionens och parlamentets juridiska institutioner har varit tydliga med att det finns juridiska grunder för det. Från vår sida har vi fått nog av hur medlemsstaterna kommer med ursäkter. I stället borde vi söka efter lösningar, säger Incir på en presskonferens i Strasbourg.

Parlamentets syn på förslagen, som även innehåller åtgärder mot könsstympning och tuffare tag mot övergrepp och trakasserier både via nätet och i arbetslivet, spikades formellt på onsdagen, varpå slutförhandlingar med medlemsländerna nu kan inledas.

Irländska Fitzgerald är klar med att det är medlemsländerna som ska få vika i den kampen.

– De måste ändra åsikt, säger Fitzgerald i Strasbourg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons