Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krav att Pentagon betalar för Ukrainasatelliter

Elon Musks Space X kräver att Pentagon tar över kostnaden för de kommunikationssatelliter som skickats till Ukraina, rapporterar .
Ukraina • Publicerad 14 oktober 2022
Elon Musk. Arkivbild.
Elon Musk. Arkivbild.Foto: Patrick Pleul/AP/TT

Sedan i våras har Starlink-satelliter försett delar av Ukraina med satellitbaserat internet. Satellitnätet Starlink är en underenhet till Elon Musks rymdbolag Space X.

Hittills har ungefär 20 000 Starlink-satellitenheter donerats till Ukraina, och Musk skrev på Twitter förra veckan att "operationen har kostat Space X 80 miljoner dollar och kommer att överstiga 100 miljoner dollar i slutet av året".

Annons

Nu uppges Space X ha varnat Pentagon att företaget överväger att sluta finansiera tjänsten i Ukraina om inte den amerikanska militären bidrar.

Dokument som erhållits av CNN visar att Space X förra månaden skickade ett brev till Pentagon där man säger att det inte längre är möjligt att finansiera Starlink-tjänsten så som man hittills har gjort. Det framförs även krav på att Pentagon tar över finansieringen för Ukrainas användning av Starlink, som Space X menar kommer att kosta mer än 120 miljoner dollar för resten av året och kan kosta nära 400 miljoner dollar för de kommande 12 månaderna.

"Vi är inte i en position att ytterligare donera terminaler till Ukraina, eller finansiera de befintliga terminalerna på obestämd tid."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons