1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Krafttag för ökad kunskap bland mc-förare

Motorcyklister är extra utsatta i trafiken. Nu tar mc-utbildarna och körkortsmyndigheterna ett gemensamt krafttag för att förbättra säkerheten för förarna.
Trafik • Publicerad 14 april 2021
Mellan 200 och 300 motorcykelförare samt 30–40 passagerare skadas svårt i trafiken varje år, enligt statistik. Arkivbild.
Mellan 200 och 300 motorcykelförare samt 30–40 passagerare skadas svårt i trafiken varje år, enligt statistik. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Förra året dödades 28 personer och 230 skadades svårt i motorcykelolyckor på svenska vägar, enligt statistik från Sveriges Motorcyklister. Med ökat samarbete och samsyn mellan berörda organisationer är förhoppningen nu att öka mc-förarnas kunskap och säkerhet.

– Mc-förare är en utsatt grupp. Man är oskyddad som trafikant, det blir inte samma skydd som exempelvis i en bil. Vi vill poängtera det livsviktiga med att vara en tänkande, säker förare, säger Rikard Granlund, biträdande chef vid Trafikverkets förarprov.

Manar till självreflektion

Enligt Sveriges Motorcyklister löper de som kör motorcykel tolv gånger högre risk att skadas och 20 gånger högre risk att omkomma i trafiken än de som kör bil. Förhoppningen är att gemensam information om utbildning, prov och fortbildning nu ska bidra till en ökad trafiksäkerhet.

– Vi jobbar med den här frågan sedan många år tillbaka, men nu vill vi utöka samsynen organisationerna emellan. Samtidigt uppmanar vi förarna till självreflektion och poängterar hur viktigt det är att känna till och kunna värdera sina brister som förare.

Viktiga förberedelser

Rikard Granlund uppger att det blir alltmer populärt att ta mc-körkort – men pandemin har satt käppar i hjulet för förarproven.

– Tillgängligheten på förarprov är lägre än under ett normalt år. Därför råder vi de som ska ta mc-kort att starta utbildningen tidigt, lägga tid och resurser på utbildningen, planera sina provtillfällen i god tid och se till att vara väl förberedd när man kommer till provet, säger han.

Bakom initiativet för ökad säkerhet står Sveriges trafikutbildares riksförbund, Trafikutbildarnas riksorganisation, Transportstyrelsen, Trafikverket och organisationen Sveriges Motorcyklister, som arbetar med utbildning, prov och fortbildning av mc-förare.

Fakta: Bli en säker mc-förare

För att vara en säker mc-förare pekar körkortsmyndigheterna och mc-utbildarna ut fem områden som är extra viktiga att tänka på och agera efter:

Självvärdering för att hjälpa dig att bli en tänkande mc-förare.

Samspel mellan teknik och taktik.

Manövrering i låg fart.

Körning på landsvägar.

Att uppmärksamma varningssignalerna.

Källa: Trafikverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.