Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kaotiska snöovädret mattas: "Graderas ner"

Det kraftiga snöfall som orsakat kaos i delar av Mellansverige har rört sig norrut. Framåt lördag blir det lugnare.
Väder • Publicerad 8 april 2022
Ovädret har under fredagen orsakat stora problem på vägarna och även i tåg- och flygtrafiken. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

April har varit ungefär lika oberäknelig som alltid och det vackra vädret nyligen har de senaste dygnen förvandlats till snökaos och kyla.

Mellansverige har varit hårt drabbat men under fredagens eftermiddag och kväll har det varit som värst längs Norrlands kustlandskap.

Annons

SMHI varnar för begränsad framkomlighet på vägarna och strömavbrott som följd av vind och kraftiga snöfall. En orange varning för vind och snö gäller för kusten mellan Umeå och Luleå. Men de flesta varningar som utfärdats plockas bort under fredagskvällen, även i norr.

Lågtrycket ligger kvar

Snöfallet rör sig västerut över Norrland och kommer vara som kraftigast över norra Lapplandsfjällen sent på fredagen.

– Våra varningar kommer att graderas ner eller upphöra, säger Niklas Einevik på SMHI.

Men lågtrycket och nederbörden blir kvar.

– Det kommer fortsätta att tidvis snöa även en bit in på lördagsdygnet i det varnade området i norr, och även i stora delar av resten av landet. Utmed Västerbottenskusten har det börjat övergå i regn, säger Niklas Einevik.

Lågtrycket ligger kvar till måndag och det kan bli aktuellt med nya varningar på främst söndag i södra Norrland och fjällen.

Buss i snödriva

Polisen uppmanar till försiktighet på vägarna

– Har man inte rätt däck för underlaget så är det ju klokt att välja ett annat transportsätt. Det är samma uppmaningar som alltid om att hålla avstånd. Ta det lugnt och var rädd om dig själv och andra, säger Elisabeth Glaas, presstalesperson vid polisen region Nord.

I närheten av Bjurfors i Skellefteå kommun hamnade en länsbuss på sidan i en snödriva, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Upp till tio personer befann sig på bussen, men enligt räddningstjänsten kom ingen till skada.

Skellefteå lasarett gick på fredagseftermiddagen upp i stabsläge, vilket hävdes på kvällen.

Kunde inte landa i Umeå

Annons

Exempelvis tågtrafiken mellan Umeå och Luleå har varit inställd under fredagen. Avgångarna har inte ersatts med buss på grund av snöovädret, skriver Norrtåg.

Länstrafiken i Västerbotten planerar att börja köra enligt ordinarie tidtabell under lördagsmorgonen efter att linjerna längs Norrlandskusten ställts in, rapporterar Norran.

Även flygtrafiken har drabbats. Tre flyg från Arlanda och ett från Bromma i Stockholm har inte kunnat landa på flygplatsen i Umeå utan fick vända tillbaka. Fyra avgångar från Umeå har ställts in under fredagen.

– Trafiken är nu igång och ser inte ut att påverkas så mycket i nuläget, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia till TT strax innan klockan 15.30.

Blev sittande i timmar

På E20 i närheten av Laxå, som ligger i Örebro län och nära gränsen till Västergötland, inträffade en olycka med tungt fordon under natten mot fredagen. En flera mil lång bilkö skapades och Frederik Joustra blev sittande efter midnatt.

– Det funkar ganska bra för min bil är rätt så modern och kan hålla värmen. Men de som har gamla bilar fryser nog rätt bra nu, sade Joustra till Mariestads-Tidningen vid elvatiden på fredagsförmiddagen när han var inne på sin tolfte timme i bilen.

Han skulle till Arlanda för en vidare färd till Portugal för en jobbresa, men planet fick lyfta utan honom ombord.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons