Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftigt ökad vinst för Sandvik

Verkstadsjätten Sandvik redovisar ökad vinst och bättre orderingång än väntat. På Stockholmsbörsen är det dock tummen ned och aktien backar betänkligt.
Ekonomi • Publicerad 16 juli 2021
Verkstadskoncernen Sandvik har presenterat delårssiffror. Arkivbild.
Verkstadskoncernen Sandvik har presenterat delårssiffror. Arkivbild.Foto: Johanna Norin/TT

Sandvik är först ut av de stora verkstadsbolagen att redovisa delårssiffror. Orderingången stiger markant – upp 17 procent – till drygt 25,8 miljarder kronor. Bolaget ser en framför allt stor efterfrågan inom gruvnäringen.

"Vi fortsatte att se en stark efterfrågan i vår gruvverksamhet med en orderingång klart över nivåer före covidutbrottet, och Sandvik Mining and Rock Solutions redovisade en orderingång på över tio miljarder kronor för andra kvartalet i rad", skriver vd:n Stefan Widing i rapporten.

Annons

Orderingången var betydligt bättre än analytikernas genomsnittliga förväntningar, men samtidigt sjönk omsättningen till 20,2 miljarder kronor från 23,4 miljarder kronor ett år tidigare. Företaget redovisar en vinst före skatt på 4,6 miljarder kronor under andra kvartalet.

Stefan Widing ser dock en rad olika utmaningar i närtid.

"Den ekonomiska återhämtningen och stor efterfrågan utgör vissa utmaningar på global skala, såsom brist på råvaror och komponenter och obalans i tillgången på containrar och hamnar, för att nämna några", skriver han i rapporten.

På aktiemarknaden fick rapporten ett mycket svalt mottagande. Aktien handlas ned 3,6 procent, vilket gör den till en av de sämst presterande på OMXS30-listan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons