Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftigt ökad kontroll av vilka som bor i Sverige

Skatteverket kommer från och med nästa år att kraftigt öka kontrollerna av vilka som bor i Sverige. Det framgår av myndighetens rapport om nationell folkräkning, som gjorts på uppdrag av regeringen.
– Det blir en tredubbling, säger Peter Stävje, avdelningschef.
Politik • Publicerad 4 september 2023
Skatteverket ska utöka kontrollerna över vilka som bor i Sverige. Arkivbild.
Skatteverket ska utöka kontrollerna över vilka som bor i Sverige. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tidöpartierna kom överens om att genomföra en "storskalig nationell folkräkning". Nu har Skatteverket lämnat sitt förslag på hur folkbokföringen kan förbättras.

En del i detta är att utöka kontrollerna över var folk bor. Varje år genomför Skatteverket tiotusentals kontroller för att se att personer bor på den adress som de har uppgett. Nu ska de kontrollerna öka kraftigt, uppger Peter Stävje, avdelningschef.

Fler ska räknas in

Annons

Det behöver dock inte handla om dörrknackningar. Mycket av arbetet sker vid skrivbordet, och att åka till bostäder eller områden görs bara som ett komplement.

Hur många dörrknackningar som kommer att genomföras efter satsningen kan Peter Stävje inte svara på.

Redan i dag bor 98 procent av befolkningen på den adress som de är folkbokförda på, uppskattar Skatteverket.

I folkbokföringsregistret finns alla personer med svenskt personnummer. Därtill är även personer med samordningsnummer registrerade. Samordningsnummer får utländska personer som ska arbeta i Sverige.

För att veta att en person inte använder sig av någon annans samordningsnummer är tanken att deras identiteter ska kontrolleras mer noggrant.

Utbyta information

Dessutom ska Skatteverket undersöka om det går att uppskatta hur många personer som finns och verkar i Sverige, men som ändå inte är registrerade i folkbokföringen.

För att hitta dessa och personer med felaktiga samordningsnummer är tanken att fler myndigheter ska samarbeta, exempelvis Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.

Nyligen lättades reglerna så att Skatteverket har lättare att utbyta information med andra myndigheter.

Till exempel har Skatteverket redan startat ett arbete med att kontrollera var personer som saknar uppehållstillstånd i Sverige bor, utifrån information från Migrationsverket.

Vid månadsskiftet hade över 9 000 så kallade bosättningsutredningar påbörjats när det gäller denna grupp. Utredningarna har hittills lett till att mer än 4 000 personer har avregistrerats från folkbokföringen.

Tidigare kritiker positiv

Annons

Tidöpartiernas förslag om att genomföra en "storskalig nationell folkräkning" har tidigare kritiserats av Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Detta eftersom en "traditionell" folkräkning där man går och knackar dörr eller använder sig av enkäter, är väldigt dyrt och ineffektivt. Dessutom är Sveriges nuvarande registerbaserade folkräkning ett av de mest välfungerande systemen i världen, enligt Gunnar Andersson.

– Tidöpartiernas förslag var delvis en fantasiprodukt för det byggde på att de inte visste hur olika system av datainsamling går till, säger han.

Förslaget som Skatteverket nu har lämnat handlar i stället om att framför allt använda sig av befintliga register, och förbättra samarbetet mellan myndigheterna. Det tycker Gunnar Andersson är bra.

– Det här är ett mer verklighetsanpassat förslag, säger han.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om Skatteverkets förslag om förbättring.

Så ska folkbokföringen förbättras

För att få bättre koll på vilka som bor och vistas i Sverige vill Skatteverket bland annat öka kontrollerna av samordningsnumren – de nummer som utländska personer tilldelas om de ska jobba i Sverige en kortare tid.

Dessutom föreslås att asylsökande räknas med i lägesbilden.

Skatteverket hoppas att även tillsammans med andra myndigheter kunna få fram metoder för att uppskatta hur många personer som finns i Sverige utan att ha registrerats alls hos myndigheten.

Ett annat sätt att förbättra folkbokföringen är att alla som är folkbokförda i Sverige behöver intyga vilken adress de bor på, till exempel årligen i samband med deklarationen. En sådan förändring skulle dock inte vara möjlig förrän 2026, enligt Skatteverket, eftersom det först skulle behöva utredas vad som händer den som lämnar sena eller felaktiga uppgifter.

Skatteverket föreslår också att myndigheten ska informera boende på en viss adress om någon annan anmäler flytt till deras adress utan att de själva har flyttanmält sig.

Källa: Skatteverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons