Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftigt jordskalv i Västerbotten

Ett jordskalv med magnituden 2,6 inträffade under natten mot lördag mellan Lövånger och Bureå i Västerbotten, rapporterar .
Kraften i skalvet kan få taklampor att svänga, men de som bor där är vana, enligt seismologen Björn Lund.
Natur • Publicerad 12 september 2021
Björn Lund, seismolog vid Geocentrum, Uppsala Universitet. Arkivbild.
Björn Lund, seismolog vid Geocentrum, Uppsala Universitet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I sociala medier beskriver såväl boende i trakten som boende i Skellefteå drygt tre mil bort hur husen skakade. Och enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, kan ett skalv av sådan magnitud märkas på flera mils avstånd.

– Är man precis i närheten skakas huset om, det kan klirra i glasskåpet och lampan i taket kan svänga. Sedan är det vanligt att folk rapporterar ljudeffekter, som om en stor lastbil eller ett tåg har kört förbi, säger Björn Lund.

Annons

Ett skalv av den här kraften inträffar nästan en gång per år i Burträskområdet och ska egentligen inte betraktas som något anmärkningsvärt, säger Björn Lund.

Området är Sveriges jordbävningstätaste. En sprickzon vid namn Burträskförkastningen är förklaringen och troligtvis har jordskalv regelbundet inträffat där sedan istiden.

– De som bor där är vana. På precis samma plats som jordskalvet i natt inträffade ett jordskalv 2010 med magnituden 3,6. Det är betydligt kraftigare, säger Björn Lund.

Skalvet följdes av flera mindre efterskalv. Mätningen är preliminär och ska också undersökas manuellt, men ofta innebär det endast små ändringar i magnitud och position.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons