Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftigt höjt dödstal i afghansk köldknäpp

Fler än 160 personer har avlidit i Afghanistan i samband med en massiv köldvåg. På en dryg vecka har därmed antalet döda fördubblats.
Afghanistan • Publicerad 28 januari 2023
Två kvinnor och en 1,5 år gammal pojke värmer sig vid en brasa i östra Afghanistan i januari 2022.
Två kvinnor och en 1,5 år gammal pojke värmer sig vid en brasa i östra Afghanistan i januari 2022.Foto: Kathy Gannon/AP/TT

Sedan den 10 januari har Afghanistan plågats av snöstormar, isvindar och temperaturer ner mot 33 minusgrader, samtidigt som regelbundna strömavbrott är en del av den afghanska vardagen.

Dödsfallen uppges till stora delar ha inträffat vid bränder och gasläckor som uppstått när frusna familjer försökt värma sina hushåll. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ska dessutom 17 personer i en mindre by i provinsen Badakhshan tidigare i veckan ha avlidit i ett utbrott av en "akut luftvägsinfektion".

Annons

"Hårt väder hindrar hjälp från att nå området", säger WHO i ett uttalande.

Extremvädret slår hårt mot Afghanistan, som i och med talibanernas maktövertagande 2021 kastades in i politiskt och ekonomiskt kaos.

Det krigshärjade landet beskrivs nu befinna sig på randen till en humanitär katastrof. Redan innan köldknäppen hade biståndsorganisationer varnat för att över hälften av Afghanistans 38 miljoner invånare riskerar hungersnöd. Närmare fyra miljoner barn rapporteras lida av undernäring.

Runt 80 000 boskapsdjur – en livsviktig handelsvara i de fattigare delarna av det afghanska samhället – har också fått sätta livet till under den bistra vintern.

Fakta: Ett land med många kriser

Afghanistan har plågats av krig i drygt 40 år.

Den senaste konflikten inleddes med "kriget mot terrorismen" efter terrordåden mot USA hösten 2001. Det USA-ledda anfallet var riktat mot den islamistiska talibanregeringen, som beskyddade Usama bin Ladin och terrornätverket al-Qaida.

Sedan USA lämnade landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan. Efter talibanernas maktövertagande har den socioekonomiska situationen snabbt förvärrats för miljoner afghaner. Miljoner afghaner är på flykt på grund av krig, missväxt och torka.

Källor: Utrikespolitiska Institutet, FN, Röda Korset, WHO

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons