Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftigt BNP-fall hotar Hongkong

Ekonomi • Publicerad 11 november 2022
Den finansiella hubben Hongkongs ekonomi beräknas krympa kraftigt i år. Arkivbild
Den finansiella hubben Hongkongs ekonomi beräknas krympa kraftigt i år. ArkivbildFoto: Jae C. Hong AP/TT

Finanshubben Hongkong sänker sin BNP-prognos för i år och räknar nu med att ekonomin krymper med 3,2 procent. I senast föregående prognos, från augusti, låg prognosen i ett spann mellan en BNP-nedgång på 0,5 procent och en tillväxt på 0,5 procent.

För tredje kvartalet i år bekräftas prognosen om en BNP-minskning på 4,5 procent i årstakt.

Annons

Myndigheterna i Hongkong pekar på inflationen och de fortsatta penningpolitiska åtstramningarna i ledande världsekonomier som huvudorsaken till den handelsberoende ekonomins nedgång. Och exporten väntas fortsätta pressas nedåt, varnar chefsekonomen Adolph Leung.

Penningpolitiska åtstramningar i USA får stort genomslag i Hongkong, vars egna dollar har en fast växelkurs mot USA:s dollar.

Förutom inflations- och ränteeffekter präglas Hongkongs ekonomi av svepande pandeminedstängningar i linje med Kinas nolltolerans mot covid-19 och en kraftig inbromsning av turismen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons