Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftig ökning av skador från granbarkborren

Granbarkborrens har orsakat skador på cirka sju miljoner kubikmeter skog i år. Det är nästan en fördubbling jämfört med rekordåret 2018.
I Blekinge, som är ett av de värst drabbade länen, har skadorna ökat med nästan 80 procent.
Skog (TT) • Publicerad 7 november 2019
Den varma och torra sommaren 2018 var startskottet för granbarkborrens utbredning. I år uppskattas angreppen ha skadat nära sju miljoner kubikmeter skog som motsvarar ett virkesvärde på tre miljarder kronor, enligt Skogsstyrelsen och Södra skogsägarna. Arkivbild.
Den varma och torra sommaren 2018 var startskottet för granbarkborrens utbredning. I år uppskattas angreppen ha skadat nära sju miljoner kubikmeter skog som motsvarar ett virkesvärde på tre miljarder kronor, enligt Skogsstyrelsen och Södra skogsägarna. Arkivbild.Foto: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen

Totalt i landet har skadeinsektens framfart förstört virke för cirka tre miljarder kronor. I Blekinge uppgår skadorna till 236 000 kubikmeter skog, vilket kan jämföras med 133 000 kubikmeter under 2018.

– Det är en utomordentligt allvarlig situation. Vi har inte sett så här stora angrepp tidigare i modern tid i Sverige, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.

Annons

Myndigheten har tillsammans med Södra skogsägarna gjort kartläggningen av granbarkborrens framfart i södra och mellersta Sverige. En ökning noteras i princip i samtliga län i Götaland, enligt kartläggningen. En spridning till områden i Svealand noteras också.

– De har blommat upp i områden i Svealand där vi inte hade mycket angrepp förut, säger Kerstin Ström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Stressade granar

Stormen Alfridas framfart i vintras är en av orsakerna till utvecklingen. Det har gett granbarkborren tillfälle att föröka sig i de träd som stormen drog ner.

Förra årets varma sommar gjorde att problemen ökade kraftigt och fjolårets väder påverkar angreppen även i år.

– Vi har fortfarande stressade granar från förra årets torka. De har inte återhämtat sig och mår inte bra, säger Kerstin Ström.

Det innebär att träden är extra känsliga för angrepp.

– Träden försvarar sig genom kåda och då måste de kunna få upp vatten. Finns inget vatten i marken eller har träden ingen markkontakt kan de inte göra kåda och då är de lätt byte för granbarkborren, säger Kerstin Ström.

Den varma och torra sommaren 2018 var gynnsam för granbarkborren som då kunde svärma två gånger. Det innebar också att antalet granbarkborrar blev fler under våren 2019.

Samverkan krävs

Skogsstyrelsen räknar med att det här är ett problem som man kommer att få arbeta med under flera år.

– Oavsett vad vi gör nästa år kommer vi att ha stora skador. Sedan beror storleken på skadorna på vad det blir för väder å ena sidan och vad vi gör för bekämpningsåtgärder, säger Kerstin Ström.

Annons

Ett projekt, "Stoppa borren", pågår inom myndigheten i ett försök att få bukt med problemen.

Herman Sundqvist säger att han inte kan peka på någon särskild som bär ansvaret att utföra åtgärder mot granbarkborren. Det behöver ske genom samarbete. De angripna träden behöver avverkas och föras bort, med barken på, från skogarna.

– Som skogsägare är det viktigt att hitta de här träden. Men de kan inte transportera träden till industrin själva och därför är hela skogsnäringen inblandad, säger han.

Han kommer att kalla berörda myndigheter som Trafikverket, Transportstyrelsen, länsstyrelser och Naturvårdsverket till ett möte för att diskutera en åtgärdsplan.

– Vi behöver gemensamt reda ut hur vi kan underlätta så att den kapacitet som finns kan utnyttjas så effektivt som möjligt, säger Herman Sundqvist.

Fakta

Granbarkborre

Granbarkborren är den insekt som orsakar störst skada på svenska granskogar.

Till storleken är det en cirka fyra millimeter lång skalbagge. Den tillhör barkborrarna som det finns cirka 90 arter av i landet.

Nästan 30 arter av barkborre kan leva på gran. Men granbarkborren är den enda som kan döda stora friska granar.

Stormfällda granar är granbarkborrens lättaste byte och där de ofta förökar sig. Att röja upp vindfällen på våren är ett sätt för skogsägaren att skydda sig från angrepp.

Även levande granar kan angripas när det finns för många granbarkborrar i förhållande till granens motståndskraft.

Granar som stressats av exempelvis torka har en doft som granbarkborren känner igen och därför är dessa träd särskilt sårbara för angrepp.

Källa: Skogsstyrelsen

Helena Wande/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons