Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Koranbränningarna: Detta har hänt

FN:s människorättsråd har kallat till extrainsatt möte med anledning av att koraner har bränts i Sverige. Det är den senaste i raden av reaktioner på manifestationerna.
Här sammanfattar vi vad som har hänt.
Samhälle • Publicerad 5 juli 2023
Rasmus Paludan, Stram Kurs Sveriges partiledare, håller torgmöte i Västerås där han bränner en koran. Arkivbild.
Rasmus Paludan, Stram Kurs Sveriges partiledare, håller torgmöte i Västerås där han bränner en koran. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Påsken 2022

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, besöker flera svenska städer för att bränna koraner offentligt. Något som följs av våldsamma upplopp i berörda städer med skadegörelse och våld, främst riktat mot polisen.

Annons

.

Natohögkvarteret Bryssel 18 maj 2022

Sverige och Finland lämnar in ansökan om att bli medlem i Nato. Turkiet, Finland och Sverige skriver ett avtal där de två senare länderna tar på sig åtaganden, bland annat för att förhindra terrorism, för att Turkiet ska godkänna deras inträde i Nato.

4 april 2023 blir Finland fullvärdiga medlemmar i försvarsalliansen, medan Sverige fortfarande väntar på att Ungern och Turkiet ska ratificera ett svenskt medlemskap.

.

Stockholms stadshus januari 2023

En docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hängs upp i fötterna utanför Stockholms stadshus.

Erdogans talesperson, Fahrettin Altun, skriver på Twitter att "det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone".

.

Turkiets ambassad januari 2023

Annons

I slutet av januari bränner Rasmus Paludan en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm. Protester bryter ut i Turkiet och flera andra länder. Sveriges ambassad i landet stängs tillfälligt under protesterna.

Under våren nekas tillstånd till flera ytterligare koranbränningar. Enligt den rättsliga prövningen som gjorts i efterhand hade polisen dock inte rätt att neka till tillstånden.

.

Moské Södermalm juni 2023

Privatpersonen Salwan Momika tänder eld på en koran utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Den här gången bryter protester ut bland annat i Bagdad, där hundratals demonstranter samlades utanför den svenska ambassaden och även tog sig in i byggnaden.

Marocko kallar hem sin ambassadör i Sverige i protest och Iran tänker inte skicka sin nya ambassadör, Hojatullah Faghani, till Sverige.

Kuwait, Förenade arabemiraten, Marocko och Irak kallar upp Sveriges ambassadörer i respektive land med anledning av koranbränningen.

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif har sagt att han är "äcklad och förfärad", medan det palestinska utrikesdepartementet kallar bränningen för "en flagrant attack mot mänskliga rättigheter, toleranta värderingar, acceptans av andra människor, demokrati och fredlig samexistens".

.

Annons

Juli 2023

Omvärldens reaktioner på koranbränningarna fortsätter. Sveriges ambassadör i Saudiarabien blir uppkallad till landets utrikesdepartement och påve Franciskus fördömer koranbränningen.

Det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO), som är baserat i Saudiarabien och har 57 medlemsländer, manar till kollektiva åtgärder för att stoppa framtida koranbränningar.

I Sverige fördöms koranbränningarna av Sveriges kristna råd, en organisation som inbegriper de olika kristna samfunden i landet och svenska UD skriver i ett uttalande att man "fördömer starkt dessa handlingar" och kallade dem ett "uttryck för rasism, främlingsfientlighet". Departementets uttalande kritiseras av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som säger att "UD ska inte gå in som en slags dömande makt".

FN:s människorättsråd kallar till extrainsatt möte med anledning av koranbränningarna. Sannolikt hålls mötet på tisdag i nästa vecka, uppger rådet för TT.

Den 5 juli manar Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif till en landsomfattande protest på fredag samma vecka till följd av den uppmärksammade koranbränningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons