Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Konstruktiva" samtal för ny borgerlig regering

De tre borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har i sina samtal fokuserat på vad som behöver göras fram till valet 2022.
Möjligheten att regera tillsammans har öppnat sig. Men lösningen föll på målsnöret, uppger partierna.
Politik • Publicerad 1 juli 2021
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) tycker att ett regeringsunderlag med Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har öppnat sig.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) tycker att ett regeringsunderlag med Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har öppnat sig.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Vi har sett att möjligheten finns att regera Sverige på grundval av Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Uttalandet gav hon strax efter att Moderatledaren Ulf Kristersson meddelat att han ger upp försöken att bilda en borgerlig regering. Mandaten saknas i kammaren, konstaterar båda två.

Annons

Moderatledaren säger sig vara övertygad om att det finns goda sakpolitiska skäl att bilda en M-KD-regering med stöd av L och SD. Under två dagar har partierna diskuterat kriminalpolitik, skatter, migration och klimat- och energipolitik.

– Under de här två dagarna, det känns som en längre tid, har Ebba Busch och jag fört bra samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna, säger Ulf Kristersson.

Prioriterade frågor

Om samtalen skett gemensamt med alla partier, eller en och en, vill han inte säga.

– Vi har hållit oss till sakpolitiken, vad en regering ska åstadkomma. Vi har inte kommit in på exakta diskussioner om själva regeringsbildningen.

Diskussionerna har fokuserat på vad partierna kan åstadkomma under det dryga år som är kvar till ordinarie riksdagsval 2022. Detta har gjort att man haft större förutsättningar att komma överens, säger Ebba Busch.

– Det är ett väldigt speciellt politiskt läge som vårt land befinner sig i sett till vilka frågor som skulle vara prioriterade. En regering som skulle tillträda nu skulle sitta i drygt ett år, det ökar förutsättningarna att komma överens om en tight men fokuserad reformagenda som skulle kunna göra skillnad fram till nästa ordinarie val.

Åkesson: Bådar gott

Även Liberalernas Nyamko Sabuni verkar nöjd med samtalen som förts.

"Vi har sedan i tisdags haft konstruktiva och bra samtal med Moderaterna och Kristdemokraterna om vad som går att genomföra under ett år i regeringsställning", skriver hon i en kommentar till TT.

Uppfattningen delas av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

"Det råder stor samsyn kring flera viktiga åtgärder som krävs för att rätta till Socialdemokraternas alla svek och misslyckanden. Detta är för mig och Sverigedemokraterna mycket glädjande och bådar gott inför framtiden".

Annons

Både SD och L ser dock att mandatfördelningen inte är till en borgerlig regerings fördel.

"Dock tycks det nu stå klart att vi har ett cementerat vänsterblock i svensk politik, där C, V, MP och S ingår", säger Åkesson.

Sabuni säger att Liberalerna kommer att fortsätta arbeta för att lösa samhällsproblemen som Sverige står inför och att det uppnås bäst i en liberal och borgerlig regering.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons