1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Konsten att hålla kalas

Nyheter • Publicerad 10 september 2001

Häromdagen pratade jag med en väninna som sovit dåligt natten innan. Anledning? Jo, att hon skulle hålla kalas för sin sjuåring samma dag.

- Jag har planerat och skrivit listor, handlat, bakat och hållit på. Man vill ju att dom ska tycka att det var ett lyckat kalas, säger hon med en djup suck.

Själv pustar jag ut lite, vårt sjuårskalas är inte förrän om ett helt halvår. Då hinner man ju planera, baka och frysa in och komma på något jättekul tema till kalaset...

*

Utflykt med skolan är en annan orsak till huvudbry i familjen. I veckan skulle sexåringen på sin första skolutflykt. Vi hade kommit överens om att en smörgås på favoritbrödet Hönökaka, en morot i bitar och en flaska saft skulle bli utmärkt matsäck. Vi hade nämligen förskoleutflykten i minne, den med mackor som inte var goda och en miniförpackning med äppeljuice. Då kom de andra barnen med wienerbröd, kokt korv och kakor. Efter det fick inte mamma packa fler utflyktsväskor.

*

Trots överenskommelsen blev besvikelsen nästan lika stor den här gången. En kompis hade haft pannkakor med sig och en annan hade haft hamburgare. Dessutom fanns det negerbollar nedpackade!

Som tur var hittade sexåringen några gamla smågodisbitar i ryggsäcken som gjorde kompisarna gröna av avundsjuka! Nästa gång får jag bilda telefonkedja med de andra föräldrarna. Vad ska ni ha i utflyktskorgen?

*

En sak har jag i alla fall dyrt och heligt lovat mig själv. Aldrig mera några hemgjorda pizzor på barnkalaset. Barn gillar inte sånt. Trots att jag både gjort degen, tomatsåsen och fyllningen enligt idiotsäkert barnkalasrecept.

Inte heller kommer min väninna att ägna en hel kväll och en halv dag åt att göra en födelsedagstårta som ser ut som en nallebjörn. Bläh, sa ungarna och hon fick slänga in tårtan i frysen för att ett par månader senare låta den gå i soporna.

*

Vill ni veta hur väninnans sjuårskalas blev? Jo, vi vuxna blev mätta och belåtna och barnen hade kul. De fick korv med bröd och vi fick sallad. Tillsammans njöt vi av marängsviss. Lika populärt i alla åldrar. Helt enkelt ett kalas som följde vedertagna

grundprinciper.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.