Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Konspirationsanklagelser mot Sannfinländarna

Nationalistiska Sannfinländarna upplever en knagglig start som regeringsparti i Finland.
Efter endast tolv dagar som utnämnda ministrar har en tvingats avgå och tre anklagas för att tro på högerextrema konspirationsteorier.
Finland • Publicerad 2 juli 2023
Finansminister och Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra är en av de som anklagas för att tro på en högerextrem konspirationsteori. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT
Den numera ex-näringsministern Vilhelm Junnila med sin tvättbjörnsslips. Arkivbild.Foto: Eeva-Maria Brotherus/Lehtikuva/AP/TT

Det var i fredags som näringsminister Vilhelm Junnila avgick från sin post efter påtryckningar utifrån – och blev därmed den kortast sittande ministern i Finlands historia.

Han anklagades för att ha kopplingar till högerextremism och för att ha använt sig av nazistiska uttryck. Strax efter en misstroendeomröstning mot honom – som han överlevde – dök han upp i en slips med tvättbjörnsmotiv, något som av vissa tolkades som en flört med den amerikanska ytterhögerns symboler.

Annons

Skandalen hann knappt blåsa över innan en ny dök upp.

Under helgen har finansministern och sannfinländska partiledaren Riikka Purra, inrikesministern Mari Rantanen och justitieminister Leena Meri varit i blåsväder för att de kopplats ihop med en högerextrem konspiration som går ut på föreställningen om att ett medvetet "befolkningsutbyte" pågår där "vita" i västvärlden byts ut mot invandrare, enligt finländska medier.

Alla tre förnekar på söndagen att de är anhängare av konspirationsteorin.

"Partiet talar om konsekvenserna av en dålig invandringspolitik som drabbar Finland och västvärlden. Vi vill åtgärda problem och förändra politik. Vi använder officiell statistik", skriver Purra på Twitter.

Enligt finska Iltalehti har Purra flera gånger talat om ett utbyte av befolkningen och delat statistik som kan kopplas till teorin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons