Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Knesset röstar snart – protesterna fortsätter

De landsomfattande protesterna i Israel fortsätter med blockerade motorvägar, samlingar utanför Tel Avivs börshus och landets militärhögkvarter.
Israel • Publicerad 18 juli 2023
Protester i Tel Aviv på tisdagen.
Protester i Tel Aviv på tisdagen.Foto: Oded Balilty/AP/TT

I förra veckan tog det israeliska parlamentet knesset ett första steg mot att godkänna det kritiserade lagpaket som premiärminister Benjamin Netanyahu och regeringen lagt fram. Det skulle bland annat begränsa Högsta domstolens befogenheter och ge de valda politikerna mer makt över rättsväsendet.

Parlamentet väntas rösta om en nyckelparagraf nästa vecka och protesternas organisatörer uppmanade på tisdagen folkmassorna att demonstrera vid tågstationer, torg och motorvägar runt om i landet.

Annons

– Den här månaden är avgörande och den här veckan är avgörande, för om mindre än en vecka kommer vi att veta om den här första lagen i det här paketet kommer att gå igenom, säger en protesterande i Tel Aviv till nyhetsbyrån AFP.

Lagförslaget har orsakat månader av omfattande protester från motståndare som anser att lagarna skulle driva landet mot ett alltmer auktoritärt styre där regeringen får styra på godtycklig väg.

I måndags blev det klart att USA:s president Joe Biden bjuder in premiärminister Benjamin Netanyah till Vita huset. Biden har tidigare uppmanat Netanyahu att dra tillbaka lagförslaget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons