1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Klockbilder och grattis kan fälla nätverket

En 32-årig man pekas ut som ledare av Vårbynätverket, som planerat brott och gett order till sina underhuggare via den krypterade appen Encrochat.
Själv nekar han till brott och hävdar att det inte var han som skrev i chattarna.
Men vardagsprat och bilder talar emot honom och de andra i nätverket.
Brott • Publicerad 10 april 2021
Illustration från förhandlingens första dag, till vänster åklagare Anna Stråth och den misstänkte 32-åringen och hans försvarare framför rätten.
Illustration från förhandlingens första dag, till vänster åklagare Anna Stråth och den misstänkte 32-åringen och hans försvarare framför rätten.Foto: Johan Hallnäs/TT
Nätverkets struktur, enligt polisen.
Nätverkets struktur, enligt polisen.Foto: Johan Hallnäs

Som så många andra av den senaste tidens utredningar med koppling till kriminella grupperingar ligger chattar från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat till grund för åtalet mot stora delar av det så kallade Vårbynätverket.

I chattarna har utredarna kunnat se hur ett alias i Encrochat – "Mujaheed" – styrt och diskuterat brottsplaner och upplägg. Men det är inte bara den här typen av konversationer som är viktiga delar av bevisningen. Det är även vanligt snack och bilder som har skickats kompisar emellan. Något som åklagarna nu använder för att kunna knyta nätverkets medlemmar till brott.

"Är på fältet"

I Encrochat har användarna kommunicerat med varandra under olika alias, och det är därför avgörande för åklagarna att kunna bevisa för rätten att en viss person skrivit under ett visst användarnamn.

En 32-årig man har pekats ut som ledare för nätverket – och det är han som de menar är Mujaheed. I chattarna beskriver Mujaheed exempelvis hur ett mord på en konkurrent ska gå till:

"Ni parkar skåpbilen vid huset och trycker i den en skytt med geväret. Den andra med pickan nånstans nära så ni kan ringa in han. När ni är klara chaffis åker iväg med skåpbilen", skriver han och fortsätter:

"Sen får ni justera detaljerna själva för ni är på fältet".

Grattis och selfie

32-åringen själv hävdar sin oskuld. Dessutom var det inte han som skrev i chattarna, förklarade han i ett förhör som han själv bett om efter att ha fått ta del av utredningsresultatet.

Våren 2020 flyttade han till Spanien och bodde där tillsammans med en kompis, som han kallar "K". Kompisen hade blivit av med sin Encrotelefon och fick använda 32-åringens.

"Jag använder den lite men det är han som är huvudbrukaren och det sägs till, ja alla vet om det", säger 32-åringen i förhören.

Men när rättegången mot nätverket inleddes hävdade åklagaren i sin sakframställan att just 32-åringen på olika sätt kan kopplas direkt till Mujaheed.

Exempelvis skriver en kontakt grattis på födelsedagen till Mujaheed just på den dag då 32-åringen fyller år. En selfie på en person misstänkt lik 32-åringen skickas av Mujaheed till en kontakt. Den är tagen i exakt samma rum som andra bilder på 32-åringen, som hittats i en vanlig telefon som är hans.

– Jag hade naturligtvis lyft fram om det fanns någonting som talade för någon annan användare, men det finns inte, sade åklagaren Anna Stråth.

Matchat fingeravtryck

Åklagarna försöker på liknande sätt koppla fler av nätverkets medlemmar till olika alias. Även i andra fall är födelsedagsgratulationer avslöjande, eller så kan faktadetaljer i encrosamtalen knyta ihop person med användarnamn.

I ett fall har ett alias skickat en bild på sin hand som håller i en klocka. Nationellt forensiskt centrum har kunnat matcha fingeravtrycken på handen på bilden med dem hos den 24-årige man som åklagarna menar står bakom just det användarnamnet.

Under måndagen kommer flera av nätverkets medlemmar förhöras om bland annat detta. Tidigare har polisen försökt få 32-åringen att säga vem "K" är, så att de skulle kunna utreda om det stämmer att det var han som skrev. Men det blev nej.

"Jag har aldrig i mitt liv angett någon. Varken officiellt eller inofficiellt. Varken vän eller ovän. Jag kommer inte börja med det nu".

Fakta: Rekordstort mål

Tisdagen den 6 april inledde Södertörns tingsrätt huvudförhandlingen mot totalt 30 personer varav många tillhör det så kallade Vårbynätverket – en kriminell gruppering söder om Stockholm. Det är ett av de största brottmålen som Stockholm haft med påstådda kopplingar till nätverksbrottslighet.

Totalt handlar det om 16 åtalspunkter, bland annat försök till mord, människorov, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse och rån. Ett av de mest uppmärksammade brotten som kopplas till nätverket är kidnappningen av en svensk rapartist förra våren.

Förhandlingen beräknas ta totalt 35 dagar och är planerad att kunna avslutas i midsommarveckan. Den kommer bland annat att hållas i säkerhetssalen på Kungsholmen i Stockholm.

Källa: Södertörns tingsrätt

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.