Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN:s varning: "Samarbeta eller gå under"

Brutna löften, förödande extremväder och utsläpp som fortsätter att öka. Mot den bakgrunden samlas världsledare på klimattoppmötet COP27 i Egypten.
Men andra kriser stjäl mycket av uppmärksamheten.
Klimat • Publicerad 7 november 2022
FN:s klimattoppmöte COP27 har dragit i gång i Egypten.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Världsledare lyssnar på sina kollegors framföranden på COP27.Foto: Nariman el-Mofty/AP/TT
Statsminister Ulf Kristersson i samtal med Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på COP27.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Den palmkantade semesterorten Sharm el-Sheikh har förvandlats till ett veritabelt fort med vägspärrar, kameror, militärer och poliser. Ledare för över hundra länder ska delta i FN:s klimattoppmöte COP27 under måndagen och tisdagen och säkerheten är därför uppskruvad till max – vilket ska ha orsakat en hel del sena ankomster.

Många vittnesmål om hur klimatförändringarna redan nu orsakar kaos och förödelse är att vänta från talarstolen. Särskilt mycket uppmärksamhet lär tisdagens framträdande från Pakistans premiärminister Muhammad Sharif få, med tanke på hur översvämningarna har orsakat enorma skador och tvingat miljoner människor på flykt.

Annons

Trots att problemen är akuta och länderna inte gör vad de har lovat för att bromsa den globala uppvärmningen, riskerar årets möte – vars ambition är att omvandla ord till handling – att hamna i skuggan av annat som orsakar huvudvärk hos beslutsfattarna.

Förlorar tid

Företrädare för COP27 uppmanar dock länderna att fortsätta anstränga sig för att bekämpa klimatförändringarna trots skyhög inflation, energi- och livsmedelskriser kopplade till Rysslands krig i Ukraina och fortsatta svårigheter på grund av pandemin.

Samtidigt gör sig den nya verkligheten påmind genom torka, skyfall och orkaner.

– Farhågan är att andra prioriteringar ges företräde. Farhågan är att vi förlorar ytterligare en dag, ytterligare en vecka, ytterligare en månad, ytterligare ett år, säger FN:s klimatchef Simon Stiell.

För ett år sedan lovade länderna att till mötet i Sharm el-Sheikh återkomma med nya och skärpta åtaganden för att minska utsläppen. Sedan slog kris efter kris till och bara 29 av 194 länder har skickat in nya klimatplaner, vilket Stiell ser som en besvikelse.

Inom åtta år behöver utsläppen av växthusgaser halveras om världen ska ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid, vilket är ett av målen i Parisavtalet. Men ländernas nuvarande åtaganden innebär snarare att utsläppen kommer att öka med runt 10 procent till 2030 och en uppvärmning på omkring 2,5 grader vid seklets slut.

Många experter talar nu allt mer öppet om att 1,5-gradersmålet får anses vara kört medan andra menar att det fortfarande finns en chans, även om den blir allt mindre.

"Samarbeta eller gå under"

Mänskligheten befinner sig på "motorvägen till klimathelvetet med foten fortfarande på gaspedalen", varnar FN:s generalsekreterare António Guterres, som också uppmanar de största utsläppsländerna, som USA och Kina, att anstränga sig mer.

– Samarbeta eller gå under, säger han till toppmötet.

– Dagens akuta kriser kan inte vara en ursäkt för tillbakagång (i klimatarbetet) eller greenwashing.

Annons

Många ledare har valt att stanna hemma, däribland Xi Jinping vars Kina står för en tredjedel av världens utsläpp. Inte heller kommer Rysslands president Vladimir Putin att dyka upp och det verkar som om även Indiens premiärminister Narendra Modi står över COP27.

USA:s president Joe Biden kommer senare i veckan på grund av mellanårsvalet medan Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är på plats under måndagen.

Fakta: FN:s klimattoppmöte

FN:s klimattoppmöte COP27 hålls i Sharm el-Sheikh i Egypten den 6–18 november. Då samlas representanter från hela världen för att diskutera och förhandla om hur det globala klimatarbetet under Parisavtalet ska implementeras.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Men ländernas planer för att minska sina utsläpp av växthusgaser är långtifrån tillräckliga för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt en sammanställning som FN:s klimatsekretariat UNFCCC har gjort av alla klimatplaner inför mötet. Om planerna följs är världen i stället på väg mot omkring 2,5 graders uppvärmning före århundradets slut.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons