Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klart med nytt stödpaket till Ukraina

Regeringen väntas på onsdagen presentera ett nytt stödpaket till Ukraina.
Mer avancerade vapensystem har utlovats.
Politik • Publicerad 15 november 2022
Svenska soldater övar luftförsvar mot attackhelikoptrar med robot 70. Arkivbild.
Svenska soldater övar luftförsvar mot attackhelikoptrar med robot 70. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonson (M) och biståndsminister Johan Forssell har kallat till presskonferens på onsdag klockan åtta.

Presskonferensen ska handla om ökat stöd till Ukraina.

Annons

Att ett nytt stödpaket är på gång är väntat. Statsminister Ulf Kristersson utlovade mer kvalificerade vapensystem i sin regeringsförklaring. Det löftet har även försvarsministern upprepat.

En het fråga är om Sverige ska skicka artillerisystemet Archer till Ukraina. Det vapensystemet står högt på den ukrainska önskelistan, men det finns uppgifter om att det skulle vara komplicerat att på kort tid överföra det till Ukraina.

Får Robot 70?

Även Robot 70, som används för att bekämpa stridsflyg och helikoptrar, står högt på Ukrainas önskelista.

Försvarsminister Pål Jonson uppger att det är just ett förstärkt luftförsvar som Ukraina behöver mest just nu. Han pekar på att Kiev utsattes för ryska attacker med kryssningsrobotar på tisdagen.

Jonson fick på tisdagen i Bryssel tillsammans med EU:s övriga försvarsministrar en direktrapport från Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov.

– Han underströk också verkligen behovet av ett starkare luftförsvar och att Ukraina får mer luftförsvarssystem från de europeiska länderna, säger Jonson.

Är hemligt

Försvarsministern vill dock inte gå in närmare på vad det svenska stödpaketet innehåller. Utrikesminister Tobias Billström (M) talade på måndagen om ett militärt vinterpaket med vinterutrustning till soldater.

Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) lämnade den 25 oktober underlag till regeringen om vilken typ av försvarsmateriel som Sverige kan avvara. Innehållet i underlaget har dock inte offentliggjorts.

Stödpaketet kan också komma att innehålla annan typ av stöd till Ukraina än militärt, till exempel humanitärt och finansiellt.

Ska gå snabbt

Frågan om ett nionde stödpaket har beretts på försvarsdepartementet och finansdepartementet. Det kommer nu att snabbehandlas i riksdagen.

Annons

Samtidigt som presskonferens hålls på onsdagsmorgonen läggs förslaget fram i riksdagens finansutskott.

Ett utskottssammanträde är planerat till klockan elva på onsdagen. Bara tre timmar senare ska utskottet samlas på nytt för att ta ställning i frågan.

Planen innebär att riksdagen fattar beslut om stödpaketet redan dagen efter, på torsdagen.

Ärendet behandlas under rubriken "Ändringar i statens budget för 2022".

Nionde paketet

Sverige har hittills hjälpt Ukraina med åtta stödpaket. Sammanlagt har de innehållit finansiellt stöd på 1,2 miljarder kronor till Ukraina. De pengarna har framför allt gått till den ukrainska statskassan, öronmärkta för Ukrainas försvarsmakt.

Paketen har även innehållit 15 000 pansarskott, andra pansarvärnssystem, sjömålsrobot 17, automatgevär 90, artilleriammunition, understödsvapen, 5 000 hjälmar, 5 000 skyddsvästar och 135 000 dygnsransoner med mat.

Försvarsmakten bidrar även med upp till 120 instruktörer till Storbritannien för att genomföra militär grundutbildning av ukrainska medborgare. Det svenska bidraget kan komma att förlängas in på nästa år.

Stöd via EU

Sverige kommer att ge mer stöd till Ukraina även via EU. Regeringen undersöker möjligheterna att bidra med militära utbildare även till EU:s träningsmission, Mam.

Dessutom har EU-kommissionen föreslagit att EU ska ge Ukraina 18 miljarder euro under 2023. Det ska ges i långsiktiga lån som ska betalas tillbaka under 35 år, med början först år 2033.

Pengarna ska EU få ihop genom att låna – något som svenska regeringar brukar vara skeptiska emot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons