Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klart med krisavtal i coronavirusets spår

Regeringen, C och L är överens om att införa ett krisavtal för företag med anledning av coronaviruset.
Men systemet kan komma att vara på plats först efter sommaren – vilket inte skulle hjälpa industrier som redan är hårt drabbade.
Ekonomi (TT) • Publicerad 4 mars 2020
Finansminister Magdalena Andersson (S) under onsdagens pressträff om hur Sveriges ekonomi påverkas av coronaviruset.
Finansminister Magdalena Andersson (S) under onsdagens pressträff om hur Sveriges ekonomi påverkas av coronaviruset.Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi tycker det är angeläget att få det här på plats, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Avtalet syftar till att förhindra stora varsel när industrin drabbas av ekonomiska chocker utifrån, vilket coronaviruset är ett exempel på. Det kan handla om att sänka arbetstid och lön för anställda i stället för att företag ska behöva ta till massuppsägningar.

Annons

Frågan blev aktuell under finanskrisen 2008. Då sade svenska företag upp anställda i mycket högre utsträckning än sina motsvarigheter i Tyskland, och jobben kom i många fall aldrig tillbaka till Sverige.

Det finns sedan 2014 ett system för korttidsarbete men det kan endast användas vid synnerligen svåra, allmänna konjunkturlägen och därför behöver systemet utvidgas, enligt januaripartierna. Reformen gör att avtalet kan tillämpas även vid andra händelser i omvärlden. För att införa avtalet på arbetsplatser måste fack och arbetsgivare vara överens.

Beskedet från partierna är att systemet ska vara på plats snart, men tidsramen är högst oklar. På torsdagen beslutar regeringen om en lagrådsremiss.

– Nu är vi överens och då handlar det om att klubba igenom förslaget. Det kommer vi att kunna göra väldigt snabbt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Han pratar om tidsspannet en vecka ungefär.

– Det här kommer att kunna vara till nytta för företag i den situationen som man är i nu med coronaviruset, slår Bolund fast.

Men finansminister Magdalena Andersson talar om att förslaget kan bli aktuellt först den 1 augusti. På frågan om företag som lidit ekonomisk skada av coronaviruset då kan få stöd i efterhand svarar hon:

– Det brukar vara svårt med retroaktiv lagstiftning.

Beräkningen är att förslaget kommer att kosta 40 miljoner kronor första året och sedan 350 miljoner kronor om året när systemet är utbyggt, pengar som ska tas ur statsbudgeten.

TT: Varför fanns inte ett sådant här avtal på plats tidigare? Nu reagerar ni på något som sker i omvärlden, hade man inte kunnat förutse att pandemier kan drabba företag?

– Jo, det är också därför vi har haft ett arbete i gång med ett sådant här förslag. Nu är det väldigt bra att vi kan möta coronautbrottet med lagstiftning, säger Per Bolund.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons