Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klarar vi oss utan bilen?

På ett år kör Sveriges personbilar 6,8 miljarder mil. Skulle samhället stanna utan bilen?
Både ja och nej. Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer.
Publicerad 10 maj 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
Ofta framställs landsbygden som exemplet där vi inte klarar oss utan bilen, men faktum är att det är bilarna i Stockholms län som har den längsta genomsnittliga körsträckan.
Ofta framställs landsbygden som exemplet där vi inte klarar oss utan bilen, men faktum är att det är bilarna i Stockholms län som har den längsta genomsnittliga körsträckan.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flygresorna går snabbt att minska med fyra femtedelar utan att det händer så mycket mer än att vi får sluta med flygsemestrar och andra privata resor som inte är brådskande. Men hur är det med bilen?

Samhället har i rask takt sedan 1950-talet gått i en riktning där boende, arbete, handel, samhällsservice och rekreation försiggår på olika platser. Det är en utveckling som har skett i ett ömsesidigt beroendeförhållande till den växande bilismen. I dag är det inte gjort i en handvändning att göra sig av med bilberoendet.

Annons

Men det är inte bara praktiska hinder som gör att en svensk personbil i snitt kör 1 211 mil om året. Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. Av bilresorna i tätorter är fyra femtedelar kortare än fyra kilometer. Många av de här resorna är livsstilsval som de flesta av oss kan välja att göra.

Ofta framhålls också glesbygden som ett exempel på att vi inte klarar oss utan bilen. Det är till stora delar ett oundvikligt faktum med arbetspendling och långa avstånd till centraliserad service, men faktum är att det är bilarna i Stockholms län som har den längsta genomsnittliga körsträckan i hela Sverige: 1 265 mil om året.

Källor: SCB och Naturskyddsföreningen

Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons