Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kirunagruvan ska säkras efter rekordskalvet

Arbetsmiljö • Publicerad 8 november 2022
Kirunagruvan ska säkras efter rekordskalvet 2020. Arkivbild.
Kirunagruvan ska säkras efter rekordskalvet 2020. Arkivbild.Foto: Per Larsson/TT

För två och ett halvt år sedan drabbades Kirunagruvan av det största gruvskalvet hittills i Sverige. LKAB har nu beslutat hur brytningen ska ske på ett säkert sätt. En följd blir att malm för stora värden kommer att lämnas kvar i berget, berättar SVT Norrbotten.

Tidigt på morgonen den 18 maj 2020 skakade berget i Kiruna där LKAB bryter järnmalm. Skalvets magnitud uppmättes till rekordhöga 4,2 på den lokala skalan. Få befann sig under jord på morgonen och ingen person skadades.

Annons

LKAB har minskat brytningen marginellt sedan dess. Bolaget har samtidigt utrett hur arbetet ska fortsätta på ett säkrare sätt.

Beskedet är att en 600 meter bred pelare lämnas orörd i mitten av gruvan. Pelaren innehåller omkring 90 miljoner ton järnmalm. Stora värden blir kvar i underjorden, hur mycket LKAB förlorar beror på framtida malmpris.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons