Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kinesiskt rymdbolag slår Musk i metan-racet

Ekonomi • Publicerad 12 juli 2023
Kina fortsätter satsa på rymdfärder, nu med att vara först i världen med metan som raketbränsle. Arkivbild
Kina fortsätter satsa på rymdfärder, nu med att vara först i världen med metan som raketbränsle. ArkivbildFoto: Mark Schiefelbein AP/TT

Kinesiska Landspace Technology har genomfört världens första framgångsrika raketfärd med flytande metan som raketbränsle. Bolaget lyckades därmed ta sig förbi denna "milstolpe" i det globala rymdracet före Elon Musks Space X och den amerikanska konkurrenten Blue Origin – som siktat på samma mål.

Den metandrivna raketen, ZQ-2, lyfte från Jiuquan Satellite Launch Center i Gansuprovinsen på onsdagen, rapporterar den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

Annons

Framgången följer på ett bakslag för Landspace i december, då ett första försök slutade med motorhaveri för raketen.

Metan ses som ett renare och säkrare raketbränsle än den fotogenblandning som normalt används av raketmotorer.

– Det är en stor milstolpe, säger Maxime Puteaux, rymdforskare och rådgivare vid det Parisbaserade företaget Euroconsult, om Landspaces framgångsrika metanraketflygning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons