Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kinas utrikesminister på vänbesök i Myanmar

Kinas utrikesminister Qin Gang besöker Myanmar där han har träffat militärjuntans högste ledare, generalen Min Aung Hlaing, i huvudstaden Naypyidaw.
Myanmar • Publicerad 2 maj 2023
Kinas utrikesminister Qin Gang tillsammans med juntaledaren Min Aung Hlaing vid mötet i Myanmars huvudstad Naypyidaw.
Kinas utrikesminister Qin Gang tillsammans med juntaledaren Min Aung Hlaing vid mötet i Myanmars huvudstad Naypyidaw.Foto: Myanmars informationsbyrå via AP/TT

Den sydostasiatiska nationen har härjats av våldsamheter sedan Aung San Suu Kyis demokratiskt valda regering avsattes i en militärkupp i februari 2021.

Många av regeringens representanter och andra oppositionella har sedan fängslats av militärregimen.

Annons

Kina "står tillsammans med Myanmar på den internationella arenan", sade Qin till Min Aung Hlaing, enligt ett uttalande från militärjuntans informationsbyrå, där det också framgår att Qin kommer att stanna i landet till och med torsdag.

De två diskuterade "diplomatiska relationer, vänskapligt samarbete, den nuvarande situationen i Myanmar, gränshandel, investeringar och samarbeten kring energi och elektricitet", enligt juntan.

Stöder rebellgrupper

Qin träffade även den av juntan utsedde utrikesministern och ministern för internationellt samarbete.

Flera Kina-stödda infrastrukturprojekt ska enligt plan dras genom norra Myanmar och knyta samman den kinesiska inlandsregionen Yunnan med Indiska Oceanen.

Samtidigt stöder Peking också etniska rebellgrupper verksamma vid gränsen mellan Myanmar och Kina, enligt analytiker.

Besökte gränsområde

Vissa av dessa grupper har vid upprepade tillfällen drabbat samman med Myanmars militär efter kuppen. En allians bestående av rebeller med uppbackning från Peking efterlyste i mars hjälp från den kinesiska regimen för att lösa krisen.

Under tisdagen gjorde Qin ett besök vid ett gränsområde där han manade till "vänskap och samarbete" mellan de två länderna.

Kina har behållit sina relationer med den slutna diktaturen, som fördömts av flera länder i väst till följd av dess våldsamma kväsande av dem som motsätter sig juntans makt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons