Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trudeau: Besviken regim bakom spionåtal i Kina

Två kanadensiska medborgare som suttit häktade i Kina i 18 månader åtalas för spionage.
Enligt Kanadas premiärminister ligger den kinesiska regimen bakom vad han beskriver som falska anklagelser mot männen.
Kina • Publicerad 19 juni 2020
Kanadas premiärminister Justin Trudeau vid en presskonferens på torsdagen.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau vid en presskonferens på torsdagen.Foto: Justin Tang/AP/TT
Spionageåtalet i Kina har kopplingar till fallet med Meng Wanzhou, chefsekonom på Huawei, som sitter i husarrest i Kanada i väntan på utlämning till USA. Arkivbild.
Spionageåtalet i Kina har kopplingar till fallet med Meng Wanzhou, chefsekonom på Huawei, som sitter i husarrest i Kanada i väntan på utlämning till USA. Arkivbild.Foto: Jonathan Hayward/AP/TT

Den före detta diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor greps i december 2018. Gripandena skedde bara dagar efter att kanadensiska myndigheter gripit Meng Wanzhou, dotter till grundaren av det kinesiska teknikföretaget Huawei

Meng är efterlyst av USA för bedrägeri, men gripandet väckte raseri i Kina.

Annons

Anklagelserna mot de kanadensiska männen har födjupat den diplomatiska krisen mellan Kina och Kanada.

– Vi kommer att fortsätta att sätta press på den kinesiska regeringen för att avbryta dessa godtyckliga frihetsberövanden av de två kanadensiska medborgarna, som är fängslade endast av det skäl att Kinas regering är besviken på den oberoende processen i Kanadas rättssystem, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter fredagens besked.

Enligt Kina, som med anledning av Huaweifallet infört sanktioner som omfattar kanadensiska varor värda miljarder kronor, är de två åtalade kanadensiska männen misstänkta för att ha läckt statshemligheter.

Beskedet om åtalet kommer veckor efter att Kanada slog fast att rättsprocessen för att få Meng Wanzhou utlämnad till USA ska fortskrida.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons